Svečanom sjednicom proslavljen Dan općine Zagorska Sela i zaštitnice njihove župe, Svete Katarine

“Mala ste općina velikog srca, entuzijazma i velike ljubavi prema svom kraju”

Objavljeno: 25.11.2023. Vanja Hozmec

Općina Zagorska Sela na blagdan Svete Katarine slavi svoj dan i dan svoje župe. Centralna je svečanost, sjednica Općinskog vijeća, održana u prostorijama ‘stare škole’, a otvorila ju je predsjednica Općinskog vijeća Danijela Maček koja je uzvanike najprije upoznala s općinom, s obzirom na to da su neki od njih stigli po prvi puta. 

– Jedna smo od manjih općina u sastavu Krapinsko – zagorske županije, protežemo se na svega 25 kilometara kvadratnih, a prema popisu stanovništva imamo 897 stanovnika u 13 naselja. Slabije smo naseljeni te i dalje osjetimo smanjenje broja stanovnika, iako se možemo pohvaliti boljim natalitetnim podacima i mladim obiteljima koje se odlučuju za ostanak u općini – istaknula je Maček. 

Zahtjevno, ali uspješno

Načelnica Ksenija Krivec Jurak istaknula je da je protekla godina bila zahtjevna, turbulentna, no uspješna, a potom se dotaknula budućih projekata.

– Jedan od važnijih je svakako rekonstrukcija nerazvrstane ceste Zagorska Sela – Brezakovec – Škrnik. Projekt je to vrijedan milijun eura, a trenutno čekamo natječaj na kojeg ćemo aplicirati. Nadalje, očekujemo puni opseg radova i završetak rekonstrukcije dionice državne ceste D229 Zagorska Sela – Razvor, jer su radovi ugovoreni i izvoditelj radova je uveden u posao – započela je Krivec Jurak.

Projekt na kojeg je posebno ponosna je rekonstrukcija ‘stare škole’ za potrebe vrtića, prvog ikada u povijesti općine.

– To će se jedne strane biti velik izazov za nas, no s druge i veliki ponos kada ćemo ga otvarati, a vjerujem da ćemo s radovima početi iduće godine. Proveli smo i jedan od univerzalnih projekata na području županije, a to je funkcionalno spajanje Jedinstvenih upravnih odjela općine Kraljevec na Sutli i općine Zagorska Sela. Mi ćemo time dobiti financijske uštede, a sredstva ćemo moći upotrijebiti za projekte i poboljšanje kvalitete života naših mještana – istaknula je Krivec Jurak i zahvalila svima na sjajnoj suradnji i potpori.  

Župan Občine Podčetrtek Peter Misja uputio je čestitke svim mještanima povodom Dana općine i župe te je konstatirao kako je vidljivo da se Zagorje sjajno razvija, a čestitkama se pridružila i načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić.

– Čestitam na velikom trudu i radu. Tri puta ste povećali svoj proračun za što znam da je izuzetno teško s obzirom da je, uz načelnicu, još samo dvoje zaposlenih u Općini. To je izuzetno zahtjevno za tako malu općinu, a to znam jer smo i mi u sličnoj situaciji. Baš me zato veseli što smo zajedno ušli u projekt funkcionalnog spajanja naših Jedinstvenih upravnih odjela te me veseli sve ono što je pred nama – poručila je Stipčić Berić. 

Svi su jednako važni

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović, ujedno i izaslanik predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, istaknuo je da se na području Zagorskih Sela napravilo mnogo zahvaljujući EU sredstvima i prijavama na brojne projekte.

– Velik dio općine je pokriven javnom rasvjetom te je vrlo malo prometnica ostalo koje tek treba asfaltirati. Tu je vidljivo su sve općine izuzetno važne kao i njihovo postojanje, zbog toga što njihovi stanovnici sami najbolje znaju što im treba. Proračun Zagorskih Sela je oko 300.000 eura, a kroz fondove im se slilo još 450.000 za brojne projekte što je doista sjajna brojka. To je ujedno i dokaz da je Vladi RH svaki kraj Hrvatske jednako važan – poručio je Gregurović. 

Zamjenica župana Jasna Petek uputila je čestitke mještanima u ime Županije.

– Puno ste radili i puno ste se trudili. Iako općina spada u manje, ja bih rekla da su Zagorska Sela općina velikog srca, entuzijazma i velike ljubavi prema svom kraju. Ovdje je vidljivo da se zajedničkim snagama kvaliteta življenja nastoji učiniti boljom za sve žitelje općine. Županija će tu i dalje biti podrška u dostizanju svih vaših ciljeva – poručila je Petek. 

Inače, u Zagorskim Selima je danas otvoreno i novo košarkaško igralište što je djeci bila dugogodišnja želja, stoga je dječja načelnica Gabrijela Jurak zahvalila Općini što misli na one najmlađe, a to dokazuje i brojnim projektima namijenjenim upravo djeci. 

– Zahvaljujemo na svim dosadašnjim projektima. Dječje vijeće će vas i dalje pratiti u radu i želimo zahvaliti ovim putem što se i naš glas čuje – poručila je Jurak. 

Istaknuti pojedinci  

Mnogim su istaknutim pojedincima ovom prilikom dodijeljena i općinska priznanja. Plaketu općine, koja je ove godine dodijeljena po prvi puta, primio je Dragutin Kamenski. Priznanja su dobili župnik Majk Rušec, Maja Preglej, Tia Taboršak, Petra Boršić, Gabrijela Jurak, Filip Iveković, Marte Brlek, Stjepan Regvat, Renata Preglej, DVD ‘Sloga’ Plavić, DVD Poljana Sutlanska i Sportsko društvo Zagorska Sela. Zahvalnice su dane županu Podčetrtka Peteru Misji, županu Željku Kolaru, načelniku Kumrovca Robertu Šplajtu, načelniku Desinića Zvonku Škreblinu, Zagorskom vodovodu, Županijskoj upravi za ceste KZŽ, Odjeći d.o.o. Miljana, Marini Sušec i Marici Lojen.

Uime nagrađenih najprije se obratio Dragutin Kamenski koji je priznanje primio izrazito emotivno. 

– Vjerujem da dijelim mišljenje svih nagrađenih ako kažem da je društveno-odgovoran rad za dobrobit zajednice vrlo bitan za razvoj cjelokupnog društva i rekao bih da nadilazi pojedinačne uspjehe u našim zvanjima. Posebno je lijepo i inspirativno kada to biva prepoznato u zajednici. Ujedno, ta su priznanja obaveza da i dalje nastavimo raditi istim intenzitetom i žarom te da svojim primjerom pokažemo drugima da nas slijede – poručio je Kamenski. 

Za kraj je na priznanju zahvalio i župnik Majk Rušec koji je dodao da je lijepo primiti ovakvu nagradu koja je ujedno i poticaj za nastavak daljnjeg rada za boljitak zajednice. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba