Na 21. ocjenjivanju i izložbi meda KZŽ još jednom potvrđeno da Zagorci rade najbolji med u Hrvatskoj, a možda i na svijetu

Bagremov med Darka Milinkovića iz Konjščine ovogodišnji je šampion

Objavljeno: 25.11.2023. Vanja Hozmec

Srednja škola Krapina danas je bila domaćin 21. ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije. Titulu šampiona ponio je Darko Milinković iz Konjščine koji je za svoj bagremov med osvojio maksimalnih 20 bodova. Na drugom mjestu je s 19,88 bodova također bagremov med OPG-a ‘Mirna pčela’ Josipa Kroga iz Petrovskog, a na trećem mjestu bagremov med Ivana Curiša iz Konjščine koji je osvojio 19,84 boda. 

Uz pehare, najboljima je pripala i novčana nagrada Krapinsko – zagorske županije – šampionu 300 eura, za drugo mjesto 200 eura, a trećeplasiranom 150 eura. 

81 uzorak

Ove su godine u kategoriji ‘bagremov med’ pristigla 54 uzorka od čega je 31 nagrađen zlatom, 20 je srebrnih te tri brončana. U kategoriji ‘cvjetni med’ stiglo je 12 uzoraka od čega su po dva osvojila zlato i broncu, a sedam ih je nagrađenih srebrom, a u kategoriji ‘kestenovog meda’  prijavljeno je 10 uzoraka od kojih su tri zlatna, a sedam srebrnih. Bilo je tu još i lipovog meda, meda od lipice, suncokretovog meda i meduna. Sveukupno, ove se godine prijavilo 64 pčelara s ukupno 81 uzorkom meda.

Šampion Darko Milinković u ovom je poslu 36 godina. Otkrio je da je ove godine svoj med poslao i na međunarodno ocjenjivanje u Sloveniju.

– Tamo je moj bagremov med dobio najveći broj bodova na što sam izuzetno ponosan jer je i tamo velika konkurencija. Posebna je stvar biti proglašen šampionom na natjecanju u drugoj državi jer je poznato da se titule najboljih nerado daju van granica. Čak je uvedena i posebna kategorija za najbolje uzorke iz stranih zemalja, a moj je med van te kategorije proglašen šampionom cijelog natjecanja. Isto tako, ove sam godine med dao i na međužupanijsko natjecanje u Slavonskom Brodu koje se održava upravo danas, a i od tamo dolaze dobre vijesti – proglašen sam šampionom – otkrio je Milinković.

Istaknuo je da je već nadaleko poznato da je med zagorskih pčelara izuzetno kvalitetan, a o najboljima odlučuju nijanse.

– Ponosan sam na titulu šampiona, no moram reći da ipak smatram da je zagorski med općenito šampion među ostalima – kaže Milinković i dodaje da je proizvodnja meda i pčelarstvo velik posao u kojem svoju ulogu ima svaki član obitelji. 

Ponosna je bila i načelnica Konjščine Anita Krok. 

– Konjščinske udruge su uvijek među najnagrađivanijima i na to sam izuzetno ponosna. Što se ovog natjecanja tiče, od prvih 14 zlatnih mjesta, čak je sedam otišlo u Konjščinu. Mi se u Općini trudimo da našim pčelarima svake godine osiguramo jedan dio novaca iz proračuna za njihovo djelovanje, a sada smo predložili da ćemo se i mi uključiti u sufinanciranje nacionalne staklenke meda – rekla je načelnica Krok i čestitala svima, a posebice svojim vrijednim sumještanima pčelarima.  

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kočet rekao je da je ova manifestacija idealna da pčelari pokažu hrvatskim kupcima i potrošačima da proizvode vrhunske i zdrave proizvode. 

Sve više patvorina

– Apeliramo na njih da se okrenu nama i našim proizvodima, a ne prema patvorinama kojih, prema podacima EU, na tržištu ima čak 44 posto. Upravo zato bi se potrošači trebali osvijestiti i kupovati med vašim proizvođača. Zagorci proizvode najbolji bagremov med u Hrvatskoj, a možda možemo čak reći i u svijetu – rekao je Kočet.

Župan Željko Kolar složio se s tom konstatacijom i dodao je da od 81 uzorka bagremovog meda ima čak 40 zlata, a to dovoljno govori o kvaliteti zagorskog meda.

– Svim našim pčelarima želim normalne vremenske uvjete i da sljedeće godine imamo ponovno po 140 uzoraka kao što je to nekada bilo. Moram za kraj dodati da će Krapinsko – zagorska županija podmiriti za svakog pčelara koji želi certificirati svoj proizvod na nacionalnoj razini, 75 posto ukupnih troškova. Isto tako, pozivam sve da koriste i nacionalnu staklenku koju također financiramo, a koja će kupcima dati do znanja da se radi o autentičnom i kvalitetnom proizvodu – poručio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba