Održana edukativna tribina o nužnosti smanjenja i kontroli populacije napuštenih životinja

ZA PRIMJER DRUGIMA! Općina Zlatar Bistrica priprema novi pravilnik o pružanju pomoći napuštenim životinjama

Objavljeno: 22.11.2023. zagorjeinternational

U Domu kulture u Zlatar Bistrici održana je edukativna tribina o nužnosti smanjenja i kontroli populacije napuštenih životinja, benefitima kastracija pasa i mačaka te (su)financiranju kastracija. Tribinu su organizirali Sklonište za nezbrinute životinje “Luč Zagorja” iz Selnice i Općina Zlatar Bistrica.

Kako je tom prilikom istaknuto, u samo sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420.000 mačića, a samo jedna kujica i njezino potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca. 

Veliki problem

Umjesto da ih napuštaju, skrbnici svojim kućnim ljubimcima mogu pomoći kastracijom kao najvažnijim alatom kontrole razmnožavanja te odgovornim udomljavanjem, istaknula je voditeljica Skloništa “Luč Zagorja” Mirjana Zajec. 

– Osobit je problem hiperpopulacija mačaka, zabrinjavajućih razmjera i na području naše općine, jer se, zbog neodgovornih pojedinaca koji ne zbrinjavaju legla svojih mačaka, mačići nastavljaju nekontrolirano razmnožavati, a životinje su osuđene na lutanje, stalnu potragu za hranom, neprestane cikluse rađanja mačića (koji umiru od bolesti i pothranjenosti), zarazne i neliječene bolesti, borbe za teritorij, smrt od trovanja ili udarca automobila. Kastracijom pomažemo i tzv. slobodnoživućim mačkama, koje inače rađaju i nekoliko puta godišnje, a ujedno ih se štiti i od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje te se neće međusobno ozljeđivati – naglasila je Zajec. 

Pored kontrole razmnožavanja, kastracije i za vlasničke mačke i pse imaju i mnoge druge prednosti: sprječavanje nastanka piometre te tumora jajnika i maternice, značajno reduciranje pojave tumora mliječnih žlijezda, smanjenje prijenosa virusnih zaraznih bolesti, dulji životni vijek… Osim toga, životinje ne bježe od kuće, a nema ni međusobnih borbi, ugriznih rana, apscesa i obilježavanja teritorija.

Novi pravilnik 

Inače, prema Zakonu o zaštiti životinja, pružanje potrebne pomoći napuštenoj i/ili ozlijeđenoj životinji mora organizirati i financirati jedinica lokalne samouprave na čijem je području životinja nađena/ozlijeđena. Gradovi i općine isto tako mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Mnoge su lokalne zajednice već iskoristile taj zakonski akt i time pomogle i životinjama i svojem proračunu, jer su krenule u rješavanje uzroka problema neželjenih životinja, a koje se rađaju od strane nekastriranih pasa i mačaka koji imaju skrbnike. Općina Zlatar Bistrica, čulo se na sastanku, priprema takav pravilnik i uskoro će biti upućen Općinskom vijeću na usvajanje.

Sa skupa je upućen i poziv svim stanovnicima općine Zlatar Bistrica da se radi dogovora i pomoći pri rješavanju problema s vlasničkim/skrbničkim psom ili mačkom te zbrinjavanju napuštene ili ozlijeđene životinje jave u Općinu na telefon 049/461-073 ili na e-mail [email protected]

U slučaju nalaska napuštene/ozlijeđene životinje izvan općinskog radnog vremena, nazovite broj 112, Centar za hitne službe!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba