KZŽ poslala apel uzgajivačima peradi, posebice Zagorskog purana, kokoši i tovnih pilića

U cijeloj zemlji na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje ptičje gripe

Objavljeno: 21.11.2023. zagorjeinternational

U Republici Hrvatskoj na snazi je od 18. studenoga, Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mjere propisane Naredbom određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je i provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Mjere se odnose na područje cijele Republike Hrvatske.

Naime, 14. studenoga, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko – posavske županije u Općini Oriovac. Veterinari su proveli uzorkovanje životinja gdje je laboratorijskim izvješćem utvrđena najvjerojatnije influenca ptica visoke patogenosti. Riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip ‘A’ virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje gusćarice (patke i guske), prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Krapinsko – zagorska županija apelira da se svi uzgajivači peradi na području županije, posebno uzgajivači Zagorskog purana, kokoši i tovnih pilića pridržavaju mjera propisanih Naredbom na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. 

S ciljem sprečavanja širenja bolesti i ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica, svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode i uginuće peradi odmah je potrebno prijaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Više informacija dostupno je na stranicama Županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba