Općina Kumrovec slavi svoj dan! Slavljenički vikend počinje u petak, a načelnik Šplajt otkriva najvažnije dovršene projekte te najavljuje one koji tek slijede

“U sanaciju klizišta i cesta uloženo je gotovo 1,8 milijuna eura, a najveći izazovi su nam i dalje državna imovina i mrtvi kapitali”

Objavljeno: 21.11.2023. Vanja Hozmec

Općina Kumrovec 24. studenoga slavi svoj dan što je ujedno bio povod za intervju s prvim čovjekom općine, načelnikom Robertom Šplajtom. Kako je rekao, napravilo se puno, unatoč tome što raspoloživa sredstva nisu baš izdašna, a sve s ciljem da mještanima život bude što ugodniji i kvalitetniji. 

Pored redovnog održavanja prometne infrastrukture, nastavilo se sa sanacijom klizišta na području općine. 

Projekti 

– Iz Fonda solidarnosti Europske unije ove godine smo sanirali ukupno šest klizišta u pet naselja, a koja su nastala kao posljedica potresa. Ukupna vrijednost sanacije bila je 855.706,43 eura. Isto tako, sanirali smo i ceste, a obavljeni su radovi u vrijednosti od 840.000 eura. Sanacijom predmetnih klizišta i cesta uvelike se poboljšala prometna infrastruktura i sigurnost sudionika u prometu. Osim navedenog, vlastitim smo sredstvima te sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sanirali nerazvrstane ceste u vrijednosti od 101.000 eura – istaknuo je načelnik Šplajt. 

Državna imovina i mrtvi kapitali još uvijek su najveći izazovi na području Kumrovca, a kako kaže načelnik, rješenja se traže stalno.  

– To su pitanja koja pokušavamo svakodnevno rješavati s Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, no sve to ide jako sporo. Osim toga, radimo na proširenju gospodarske zone, radimo na POS stanovima za mlade obitelji, te pokušavamo riješiti pitanje ‘kumrovečke pruge’. Izradili smo idejno rješenje za ‘glamping’ naselje kako bismo iskoristili termalne izvore koje imamo, te što kvalitetnije obogatili turističku ponudu – otkrio je načelnik neke od brojnih izazova s kojima se vodstvo Općine suočava.

Što se tiče važnijih infrastrukturnih projekata koji slijede, posebno je istaknuo nastavak održavanja komunalne infrastrukture u što se planira uložiti 323.000 eura. 

– Planiramo prijaviti sanaciju tri klizišta Hrvatskim vodama, te izgradnju objekata komunalne infrastrukture u vrijednosti od 1,05 milijuna eura. Isto tako, plan nam je i rekonstrukcija nerazvrstane ceste koju ćemo prijaviti na Mjeru 73.13 – otkriva načelnik i dodaje:

– Izabran je izvođač radova za rekonstrukciju središnjeg trga, odnosno parka oko zgrade Općine. Projektom prijavljenim na LAG-ov natječaj iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od  60.000 eura, slijedi hortikulturno uređenje i dotrajale betonske ploče bit će zamijenjene suvremenim betonskim opločnicima. Obnovljene staze ujedno će biti nivelirane s Ulicom Josipa Broza, što će omogući neometani pristup osobama s teškoćama u kretanju – govori nam Šplajt, pa nastavlja o projektima s područja demografije, turizma i gospodarstva:

– Osim sufinanciranja prijevoza i radnih bilježnica učenicima, dodjeljujemo stipendije, a ove godine smo se ponovno prijavili na natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade gdje nam je odobren maksimalan iznos od 29.040 eura za Dječji vrtić ‘Jaglac’. Tako ćemo roditelje s područja općine Kumrovec, čija djeca pohađaju vrtić, oslobodili plaćanja vrtića za lipanj. Nadalje, u suradnji s Hrvatskim vodama očistila se obala rijeke Sutle u dužini od 1200 metara kao temelj za zelenu šetnicu. Svakako bih izdvojio projekt ‘Vila Kumrovec’ koju smo ove godine dobili na upravljanje od Ministarstva kulture i medija, tj. Muzeja Hrvatskog zagorja/Muzeja ‘Staro selo’ Kumrovec. Nakon dobivanja prava upravljanja, ‘Vilu Kumrovec’ prijavili smo na ‘Interreg program Hrvatska-Slovenija – Zelene veze’, gdje čekamo rezultate natječaja – otkriva načelnik. 

arhiva

Velika proslava 

Što se samo proslave Dana općine tiče, program ove godine započinje 24. studenoga polaganjem vijenca ispred spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku, a nakon toga svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kumrovca i dodjelom Javnih priznanja. 

– U subotu, dan nakon, ispred Centra za posjetitelje s početkom u 10 sati, mještane očekuje ‘Gulašijada’ – kuhanje u kotlićima uz glazbeni program. Nakon toga u Centru za posjetitelje, od 11 sati darujemo novorođenu djecu i u 12 sati otvaramo izložbu slika s Umjetničke kolonije 2023. Završavamo u nedjelju, besplatnom predstavom “Imovina“ ‘Kerekesh Teatra’ u 18 sati, u kulturno-društvenom domu na stadionu u Razvoru – najavljuje načelnik. 

Za sam kraj je svojim sumještankama i sumještanima poslao poruku povodom Dana općine.

– Drage moje sumještanke i sumještani, povodom Dana općine Kumrovec, kao čestitku želim da nam se ostvare svi zacrtani ciljevi, te da zajedno gradimo naše malo, ali strateški važno mjesto. Veselim se što ćemo zajedno proslaviti Dan općine Kumrovec prema programu koji smo vam pripremili, dok se ponajviše veselim druženju na, sada već tradicionalnoj, ‘Gulašijadi’ u subotu – poručio je Šplajt svojim sumještanima i pozvao ih da se okupe u što većem broju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba