”Korisnika je sve više, a mladi imaju sve manje vremena brinuti se o starijima”

MIPOS III: 29 žena brinulo za 176 korisnika na području 13 gradova i općina

Objavljeno: 20.11.2023. zagorjeinternational

Projekt MIPOS III vol. 1, čiji je nositelj Grad Zabok u suradnji s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Zabok, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Donja Stubica, HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok i HCK, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, omogućio je zapošljavanje nezaposlenih žena te pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnim. Čak 29 zaposlenih žena u osam je mjeseci pružilo potporu i podršku za 176 korisnika s područja gradova i općina Krapinsko – zagorske županije, rečeno je na završnoj konferenciji projekta. 

Važan projekt

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek naglasio je kako se nada i vjeruje da će se projekt nastaviti provoditi u obliku prijavljenog MIPOS-a IV te da će sredstva biti odobrena.

– To je jedan od najvažnijih projekata jer ima najhumaniju komponentu u sebi. To je ono što nam potvrđuju svi sudionici projekta kroz godine. Svaki put kad MIPOS završava, postoji samo nešto što bi htjeli, da taj projekt ima nastavak – kazao je gradonačelnik Hanžek.

Predsjednik Udruge invalida Bedekovčina koja također sudjeluje u projektu, Dragutin Burek, rekao je kako je krajnjih korisnika sve više, a mladi imaju sve manje vremena brinuti se za njih.

– Korisnika ima nažalost sve više, a mladi imaju sve manje vremena brinuti o starijima. Žene koje su dolazile takvim korisnicima, bile su često njihovi jedini posjetitelji i gosti. Druženje i psihološki moment bili su tim korisnicima najvažniji – naglasio je predsjednik udruge Burek.

Zapošljavanje i podrška

Na završnoj konferenciji projekta, koji se provodio od 24. ožujka, a traje do 24. studenoga ove godine, naglašeno je kako je projekt financiran u iznosu od 195.539 eura iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda. Obuhvatio je područje gradova Zabok, Oroslavje, Donja Stubica i Krapina te općina Bedekovčina, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Radoboj, Mihovljan i Mače.

Da je bilo puno izazova u samom počecima projekta, istaknula je Vesna Hriberski iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina, ali je i naglasila izuzetno veliku vrijednost projekta “ZAŽELI”, u sklopu kojeg se “MIPOS” programi provode, a koji je omogućio do sada zapošljavanje čak 208 žena i brigu o 1270 krajnjih korisnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba