Traje sanacija velikog klizišta u Globočcu. Radove obišli načelnik Milički, ravnatelj ŽUC-a Sirovec i župan Kolar

“Radovi dobro napreduju, cesta će se otvoriti dva tjedna prije roka”

Objavljeno: 08.11.2023. Vanja Hozmec

U tijeku je sanacija klizišta koje se otvorilo u naselju Globočec na području Marije Bistrice, na ŽC2221 Globočec – Kožići, a zbog kojeg je velik dio mjesta ostao, takoreći, ‘odsječen od svijeta’. Radove su u srijedu obišli načelnik Marije Bistrice Josip Milički, ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, nadzorni inženjer Ivan Jambreković i župan Željko Kolar. 

Ravnatelj Sirovac osvrnuo se na sam tijek radova i ono što je dosad učinjeno. 

250.000 eura

– Ovdje se tijekom proljetnih mjeseci, uslijed velikih oborina, aktiviralo klizište koje je svojom kliznom plohom u potpunosti oštetilo dionicu županijske ceste. Kako bi uspješno sanirali cestu, morali smo pristupiti izradi projektno tehničke dokumentacije, ishodili smo građevinsku dozvolu te smo pokrenuli postupak ugovaranja radova. Procijenjena vrijednost zahvata je iznosila 250.000 eura, a u postupku javne nabave dobili smo čak osam ponuda za ovo klizište i prije mjesec dana smo krenuli s radovima – izvijestio je ravnatelj Sirovec.

Kako bi se stabilizirala proha, izrađuje se armirano betonska konstrukcija s dva reda pilota, iznad i ispod ceste. 

– Ukupno će biti postavljeno 53 pilota dubine šest do osam metara na koje dolazi armirani betonski zid uz rješenje za odvod i prihvat podzemnih i oborinskih voda. Sama dinamika je dobra i očekujemo završetak do kraja mjeseca – kazao je Sirovac izrazivši nadu kako će cesta biti otvorena prije ugovorenog roka i nadolazećih blagdana.  

Jambreković je rekao da su radovi krenuli 9. listopada i da je dosad dovršeno radova u vrijednosti 152.000 eura, odnosno oko 65 posto.

–  Rok je 15. prosinca, no prema dinamici, oni bi trebali završiti i ranije. Na sjeveru je izvedeno 14 pilota i potporni zid u dužini 21 metar, a na jugu je izvedeno 39 pilota i potporni zid dužine 59 metara, visine 2,20. Sve ide prema planu i nema većih problema – rekao je Jambreković. 

Načelnik Milički rekao je da je otvaranjem ovog klizišta nastao veliki problem, da je 50-ak kuća ostalo odsječeno, a dodatni problem je bilo i klizište koje se otvorilo sa zagrebačke strane pa je i tamo cesta bila zatvorena za promet. 

– Hitno smo osposobili alternativni put prema Sušobregu, no on nije bio idealan, pa smo uz pomoć Županije trasirali i izgradili novi put koji dosad nije postojao i tako smo riješili obilazni pravac. Što se radova tiče, cilj nam je bio da do početka zimske službe saniramo ovo klizište, a prema najavama, tako će i biti – rekao je načelnik Milički. 

Osim ovog klizišta, na državnoj cesti D29 još je jedno aktivno klizište, na čvoru 307, a jedno klizište aktivno je i na nerazvrstanoj cesti u naselju Habazini. Oba se u ovom trenutku saniraju.

– Ovo prvo na D307 će se sanirati kroz redovno održavanje Hrvatskih cesta, dok ćemo ovo na našoj nerazvrstanoj cesti prijaviti na natječaj Hrvatskih voda koji je ponovno aktiviran. Nažalost, klizišta nikako da nas zaobiđu, svake nam se godine pojave nova i tu nije u pitanju neodržavanje, nego konfiguracija tla – dodao je načelnik. 

Župan Kolar zadovoljan je kako radovi napreduju i otkrio da će ovi konkretni radovi biti gotovi čak dva tjedna prije planiranog roka. 

Novi način gradnje

– Nevrijeme u svibnju nam je otvorilo četiri ogromna klizišta, a sanacija klizišta općenito je izuzetno skupa. Ovo ovdje košta 250.000 eura za koji iznos smo, primjerice, mogli kompletno, iznova, asfaltirati dionicu od Marije Bistrice do Zagrebačke županije. Kroz Fond solidarnosti smo obnovili 59,8 kilometara cesta, a kroz novi investicijski ciklus i kredit ćemo obnoviti još 52 kilometra, no imamo četiri ovakva velika gradilišta koja će nam sigurno uzeti milijun eura. Na žalost, nakon zime možemo očekivati da će nam se opet dogoditi ovako nešto – rekao je župan Kolar. 

Iako je dinamikom zadovoljan, nije zadovoljan time što su vremenske prilike postale ekstremne.

– Mislim da ćemo morati početi drugačije graditi svu infrastrukturu. Olujno nevrijeme koje nas je pogodilo proteklog tjedna, a gdje je posebno stradao stubički kraj i Marija Bistrica, pokazalo nam je da ćemo svi morati betonirati sljemenjake na krovovima, nećemo više moći raditi tako velike napuste jer vjetar dolazi ispod i diže veće plohe u zrak – zaključio je župan.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba