Povijesni iskorak hrvatske medicine

Mladi doktor Petar Brlek iz Petrijanca prvi specijalizant medicinske genetike u Hrvatskoj

Objavljeno: 08.11.2023. zagorjeinternational

Ministarstvo zdravstva RH odobrilo je prvu specijalizaciju iz medicinske genetike u Republici Hrvatskoj, a prvi specijalizant je dr. Petar Brlek, djelatnik Specijalne bolnice Sv. Katarina, inače rodom iz Petrijanca.

Napisao je to, uz čestitke mladom liječniku, na svojim društvenim mrežama liječnik i bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac. 

– S obzirom na ključnu ulogu medicinske genetike u razvoju personalizirane (precizne) medicine, te na činjenicu da ne postoji područje medicinske djelatnosti koje u svoj rad, bilo u svrhu dijagnostike ili liječenja ne integrira postojeća znanja iz genetike, uvođenje ove specijalizacije povijesni je iskorak u razvoju zdravstvene struke u Republici Hrvatskoj. Hrvatsko društvo za humanu genetiku koje vodim, je istodobno napravilo još jedan iskorak: naš program edukacije iz medicinske genetike u cijelosti je harmoniziran s onim u EU te smo i službeno ušli u European Union of Medical Specialities – Section of medical genetics, (UEMS) – napisao je Primorac. 

Specijalizacija iz medicinske genetike moći će se obaviti u zdravstvenim institucijama koji su dobile ovlaštenja Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a to su KBC Rebro, KB Sveti Duh, KBC Osijek, Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Split i Specijalna bolnici Sv. Katarina. 

– Još jednom u ime Specijalne bolnice Sv. Katarina te Hrvatskog društva za humanu genetiku i Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu, najiskrenije čestitam našem dr. Brleku – poručio je na kraju Primorac. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba