Odnosi se na korisnike koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu

VAŽNA OBAVIJEST: HZMO podsjeća umirovljenike da dostave dokaze o mirovini do kraja mjeseca

Objavljeno: 06.11.2023. zagorjeinternational

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnike samo inozemne mirovine te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 700 eura, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, prenosi Index.

Dokaz može biti: Potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. te izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.  

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a.

Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj, navode iz HZMO-a.

Napominju da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

– JNP bit će isplaćen najkasnije u prosincu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, kažu iz HZMO-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba