Večer poezije, glazbe i slikarstva posvećena sjećanju na književnika Gustava Krkleca

U Maruševcu održana peta po redu večer kulture ‘Bezimenoj’

Objavljeno: 30.10.2023. zagorjeinternational

U petak je u Maruševcu održana peta po redu večer kulture pod imenom  ‘Bezimenoj’, u organizaciji Udruge prijatelja Maruševca te u suradnji s udrugom ‘Ritam misli’ iz Varaždina, Osnovnom školom Maruševec, ogrankom Matice hrvatske Varaždin i uz pokroviteljstvo Općine Maruševec. 

Maruševec uz obilježavanje rođendana dragog sumještana Gustava Krkleca, što čini već 25 godina, obilježava i njegovo preseljenje u drugu dimenziju, a sjećanjem na njega, slavi život. Krklec izuzetno volio ljude, posebno djecu, poštivao je i u Maruševec dovodio brojne književnike, pjesnike i slikare, svoje kolege. Isto tako davao je šansu da progovore ‘Nepoznati’  talenti pa je ta misao vodilja sadržana u ‘Bezimenoj’.

40. godišnjica smrti

Ideja o takvoj večeri kulture krenula je obilježavanjem 40. godišnjice smrti Gustava Krkleca 2017.godine i uz prekide od dvije godine (zbog pandemije), održava se u listopadu, vezano uz datum odlaska velikog književnika i pjesnika, koji je umro 30. listopada 1977. godine s vječnim počivalištem na Mirogoju. 

Ova večer poezije, glazbe i slikarstva  posvećena je prvenstveno sjećanju na književnika Gustava Krkleca, ali i druge zaslužne osobe maruševečke povijesti.

Program je započeo pjesmom ‘Za jednom kapi čistog života’, uglazbljenom na stihove Gustava Krkleca.

Učenici 7. razreda  OŠ Gustava Krkleca Maruševec, Tena Gašparić, Antonija Matijašec, Martin Hainž i Patrik Gregar, nastupili su krasnosloveći Krklečeve pjesme: Bezimenoj, Posljednja jesen, Darivanja i Umjesto oporuke, pod vodstvom svoje profesorice Ljerke Brezovec. Kao i uvijek, najmlađi svojim nastupom i  Krklečevim stihovima posebno obraduju publiku.

U bloku posvećenom Gustavu Krklecu, o njegovom  burnom i plodonosnom životu i  djelima, posebno nastanku ‘Bezimene’, govorila je Blanka Glavica-Ječmenica. S obzirom na Krklečev iznimno velik prevoditeljski opus, u kojem je prevodio i znamenite slovenske pisce, prvenstveno  Prešerna i Župančića, stihove su na slovenskom i hrvatskom jeziku govorili Milan Novak i Ljubica Ribić, koji su i vodili kroz  program.

Sadržajno vrlo bogat program upotpunili su mladi glazbenici, učenici Srednje glazbene škole u Varaždinu, Igor Zbodulja i Antonio Vincek , uz mentorstvo profesora harmonike Kristijana Potočnjaka i to djelima V. Semyonova i A. Biloshizkog.

Bilo je to za maruševečku publiku jedno novo, očaravajuće iskustvo, uz izvrsno muziciranje mladih harmonikaša.

Suvremeni pjesnici

Uslijedio je nastup suvremenih pjesnika, koji su čitali vlastite stihove:

Mirjana Pospiš i Nenad Slukić iz Varaždina, Anka Dorić iz Zagreba , Katarina Zadrija iz Vrbovca i Darko Foder iz Ivanca (mjesta s kojima je Krklec bio vezan kroz život). Mirjana Pospiš je uz gitaru izvela kantautorsku pjesmu, dok je stihove domaće pjesnikinje Verice Butković, preminule prije godinu dana (uz prisutnost njezine majke u publici) pročitala Blanka Glavica-Ječmenica.

Kako je ovo vrijeme sjećanja na sve drage i zaslužne ljude, Udruga prijatelja Maruševca je upriličila obilježavanje 15. godišnjice odlaska Jurice Varge i to postavljanjem prigodne izložbe Juričinih radova, koje je ustupio njegov sin, Igor Varga. 

Kako je rekla predsjednica Udruge Blanka Glavica-Ječmenica, Jurica Varga je bio varaždinski slikar, ali je zadužio Maruševec svojim predanim radom za Udrugu, za kulturu u Maruševcu, neumorno radeći u dvorcu Maruševcu, dovodeći brojne slikare koji su iza sebe stvorili popriličan fundus slika (namijenjeno prvenstveno zavičajnom muzeju Maruševca)  koje su izložene u zgradi Općine.

Jurica se zbog svega nazivao Dvorskim slikarom dvorca Maruševca, čime se on, a i svi mi, ponosili.

Još jedno sjećanje obilježava ovo vrijeme, a to je skora treća godišnjica smrti  svećenika kapucina, Bone Zvonimira Šagija, znamenitog Maruševčana, počasnog člana naše Udruge i počasnog građanina općine Maruševec. Njegov je život ostavio duboki trag u katoličkoj, ali i kršćanskoj zajednici, u našem društvu, a u Maruševcu i veliki ponos.

Prisjetili smo se i nedavno obilježene 90.godišnjice rođenja još jednog vrsnog pjesnika, rođenog u Jurketincu, Vladimira Korotaja. Ponosni na činjenicu kako i male sredine mogu iznjedriti velike ljude, u obvezi smo čuvati uspomene i sjećanja na njih!

Obraćajući se na kraju programa, predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec, Damir Šprem, izrazio je veliko zadovoljstvo ovom kulturnom i edukativnom manifestacijom, zahvalivši se mnogobrojnim izvođačima i organizatorima. Istakao je kako ovakvi sadržaji u kulturi zavređuju punu pažnju, nadajući se da će i nakon ove večeri biti prepoznati kao istinska potreba očuvanja kulture i duhovnih vrijednosti na ovom prostoru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba