Iz Ministarstva tvrde da je novi pravilnik u pripremi

Hrvatska ima najmanju povratnu naknadu za boce u EU – kod nas je 7, u Njemačkoj 25 centi

Objavljeno: 29.10.2023. zagorjeinternational

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hini su na pitanje kada će biti donesen novi Pravilnik o otpadnoj ambalaži i hoće li se povisiti povratna naknada koja sada iznosi sedam centi i najniža je od zemalja EU, odgovorili da je Pravilnik u pripremi za objavu u Narodnim novinama, piše Poslovni.

Za Uredbu o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi kojom će se odrediti iznos povratne naknade, u Ministarstvu kažu kako je u postupku izrade i bit će dostupna javnosti za davanje primjedbi na e-savjetovanju.

Njemačka ima povratnu naknadu od 25 centi, Nizozemska od 15 do 25, Finska od 10 do 40, Norveška od 20 do 30 centi. Danska plaća od 13 do 39 centi, Švedska od 12 do 19, Slovačka 15, Island 12, a Estonija, Latvija i Litva po deset centi. Okolišne udruge pozvale su Ministarstvo na povećanje povratne naknade.

U povodu nedavnih požara u tvrtki Drava International u Osijeku i tvrtci Eko-flor u Mokricama koja je dio C.I.O.S. grupe, udruge iz Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom izrazile su zabrinutost zbog odugovlačenja s usvajanjem Pravilnika koji je trebao biti donesen još 2021., ali još uvijek nije iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već deset mjeseci.

Stoga su od Ministarstva zatražili da “konačno usvoji Pravilnik” i uvaži njihove komentare.

– Ministarstvo je odgovorno za stvaranje preduvjeta za sprječavanje nastanka otpada i za održivo gospodarenje otpadom kako bi se izbjegli ovakvi scenariji u budućnosti. Upravo usvajanje Pravilnika pruža priliku da se ambicioznim odredbama stane na kraj prekomjernoj proizvodnji i potrošnji jednokratne plastike – poručili su iz Platforme.

Smatraju da se sustavi povratne ambalaže, ali i reciklaže, trebaju organizirati na lokalnoj razini i biti u javnom vlasništvu kako bi se osiguralo da javni interes bude ispred profita pojedinih tvrtki.

U Ministarstvu kažu kako je sustav propisan Zakonom o gospodarenju otpadom i pripadajućim provedbenim propisima i svi oni su usklađeni s EU propisima.

Isto tako su određeni ciljevi koje RH mora postići do 2023. –  65-postotno recikliranje i 10-postotno odlaganje komunalnog otpada. Napominju kako se 2021. odlagalo 58 posto, a recikliralo 31 posto komunalnog otpada.

– Zakonske pretpostavke postoje, Pravilnik o ambalaži je pred donošenjem, a važno je i naglasiti da sustav povratne naknade koji RH ima od 2006. i koji se kontinuirano nadograđuje, daje dobre rezultate te značajno doprinosi naporima kako bi se ispunili zadani ciljevi vezano za gospodarenje otpadnom ambalažom – poručili su iz Ministarstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba