Uz to, paralelno će se obnavljati i pruga Zabok - Krapina

KONAČNO! Počinje treća faza izgradnje spojne ceste Zabok – Krapina. Rok je 12 mjeseci 

Objavljeno: 26.10.2023. zagorjeinternational

Ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković boravio je u četvrtak u Krapini gdje je prisustvovao uvođenju izvođača radova u posao na trećoj fazi projekta izgradnje spojne ceste Krapina – Zabok. Tim povodom, na samom početku zahvata u Lepajcima, održana je konferencija za medije na kojoj su uz ministra, sudjelovali i župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

6,5 milijuna eura

Škorić je predstavio investiciju te istaknuo da su do danas završene prve dvije faze spojne ceste u duljini 10,8 kilometra, ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura, a ova treća faza, od Velike Vesi do Krapine u duljini 2,36 kilometara, vrijedna je 6,5 milijuna eura. 

– Ta bi faza trebala biti gotova za 12 mjeseci. Izvođači radova su tvrtke ‘Tegra d.d.’ i ‘Pomgrad d.o.o.’. Za 12 mjeseci koliko je rok, u cijelosti ćemo izgraditi tu cestu od Zaboka do Krapine koja ima iznimno veliko značenje za gospodstvo županije – kazao je predsjednik Škorić koji je primijetio kako su uzduž ove ceste uglavnom poduzetničke zone pa je izrazio veselje što će Hrvatske ceste doprinijeti razvoju gospodarstva. 

Uz to, istaknuo je kako je u ovom trenutku najznačajniji nastavak izgradnje brze ceste prema Mariji Bistrici i sanacija državne ceste D74 za koje bi trebao biti raspisan natječaj do kraja godine. 

Ministar Butković je čestitao Hrvatskim cestama, Županiji i Gradu, koji su u sinergiji došli u fazu završetka ove ceste. Također, iskoristio je priliku i dotaknuo se i obnove pruge Zabok – Krapina.

– Drago mi je da sam danas ovdje na otvorenju radova posebne dionice državne ceste Zabok – Krapina čime ćemo zapravo onda u cijelosti nakon svih ovih faza koje su gotove, završiti i tu cestu. Kao ministra, raduje me da će sredinom studenoga krenuti i obnova pruge Krapina – Zabok, ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura pa ćemo paralelno s cestom obnoviti i prugu – rekao je ministar Butković.  

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović podsjetio je kako je nastala nužnost izgradnje spojne ceste. 

– Izuzetno sam sretan i zadovoljan što kreću radovi na ovoj cesti jer znamo da, kada se gradila autocesta Zagreb – Macelj, tadašnjoj ‘zagorskoj magistrali’ uzet je jedan trak. Time je lokalna cesta koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta, postala državna cesta. Iz mnogih aspekata to nije bilo rješenje koje bi bilo održivo tako da nam je ova spojna cesta bila iznimno potrebna. Gledajući ovu usku kotlinu, kad god bi se nešto dogodilo, kompletni promet bi bio preusmjeren na jednu cestu, stoga je ovo izuzetno važno, a s druge strane spojnica, Veliko Trgovišće – Zabok – Začretje – Krapina pa prema Đurmancu i Humu na Sutli je gospodarska žila kucavica – poručio je gradonačelnik Gregurović koji je izrazio ovom prilikom zadovoljstvo najavom ministra o rekonstrukciji pruge kako bi opet vlakovi počeli voziti. Također, Gregurović zahvalio predsjedniku Hrvatskih cesta što je nakon 15 godina riješen kružni tok kod ‘ruke’ koji je potom obišao s ministrom Butkovićem.

Tri razloga

Župan Kolar se osvrnuo na važnost investicije iz tri razloga.

Svaka investicija donosi nešto dobro, tako i ova, nama iz tri aspekta. Prvo, zbog sigurnosti prometa, drugo, zbog razvoja gospodarske zone i treće, doprinosi ukupnom razvitku područja na koje dolazi jer promet, roba, usluga i ljudi dižemo na višu razinu. Sporo je išla ova cesta. Počela je od Zaboka do ovdje 2014. godine, međutim imamo razumijevanja – ne možete odjednom u isto vrijeme na svim mjestima zadovoljiti sve apetite. Mi kao Krapinsko – zagorska županija imamo svoje prioritete. Dogovorili smo u utorak sastanak na kojem ćemo pokušati ipak dogovoriti određenu dinamiku tih prioriteta koji su bitni za ukupan razvoj Krapinsko – zagorske županije. Ono na čemu ćemo mi inzistirati je prije svega brza cesta od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice – poručio je Kolar.

– Izvođačima radova želim da se drže rokova. Ako će biti bilo kakvih problema na samoj dionici gdje mi možemo uskočiti i pomoći, mi smo na raspolaganju – poručio je na kraju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba