SAZNAJTE VIŠE SLJEDEĆE SUBOTE U 'BODY CONCEPTU': ‘LightFork’, program pripreme personaliziranih zdravih obroka, odnedavno i u Zagorju

Dosta vam je brojanja kalorija? Oni to čine za vas i ne samo to – dostavljaju na kućni prag gotova jela, nutritivno prilagođena vašim potrebama

Objavljeno: 22.10.2023. Vanja Hozmec

Ljudi danas žive užurbanim načinom života i često shvate kako nemaju vremena ni za one najosnovnije stvari poput pripreme jela. Stoga često posežemo za pekarama, smrznutim jelima ili pak dostavom iz restorana. Iako povremeno posezanje za takvim brzim rješenjima možda nećemo osjetiti odmah na našem tijelu, dugoročno će se posljedice itekako vidjeti. 

Dakle, u ovom često kaotičnom i užurbanom životu, treba nam rješenje u kojem ćemo, s jedne strane, uvijek imati obrok koji će biti brzo gotov jer vremena za kuhanje nemamo, a s druge strane, taj obrok ujedno treba biti i zdrav. Zvuči nemoguće! Ili? 

96 ukusnih jela

Tu dolazimo do ‘LightForka’. To je prvi program pripreme i dostavljanja zdravih obroka u Hrvatskoj. Funkcionira na način da sami odaberete plan koji odgovara vašim ciljevima, a na vašu adresu će potom, svakim radnim danom između 11 i 14 sati, stići četiri nutricionistički planirana obroka (ručak, međuobrok, večera i doručak za sljedeći dan). 

Između 10 personaliziranih razreda možete odabrati onaj koji vam naviše odgovara, dostupno je ukupno 96 jela, a možete se pretplatiti na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.  

Kako nam je ispričao pokretač ‘LightForka’ Emil Mikulić, ovo je program namijenjen ljudima koji se žele zdravo hraniti, a priča je krenula u Zagrebu prije nešto više od dvije godine. 

– Ideja se rodila iz potrebe. S godinama se nakupe neželjeni kilogrami, a to sa sobom donosi razne zdravstvene tegobe. Ljudi nesvjesno u svoj organizam unose puno više kalorija i masnoća nego što bi trebali i željeli, a meni je želja bila održati zdravlje i težinu u granicama normale. Program je namijenjen ljudima koji se žele zdravo hraniti, onima koji žele ostvariti svoje ciljeve, neovisno je li to deficit, održavanje tjelesne mase ili suficit, a sve to na način da si odaberu optimalni unos kalorija u danu. To je za one koji žele brzo gotove obroke, no ne žele se hraniti popularnim, a nezdravim ‘junk foodom’ – započeo je Mikulić.

Novi koncept

Iako su ovakvi programi drugdje u Europi već dobro poznati i nisu nikakva nepoznanica, u Hrvatskoj je ovo novi koncept. ‘LightFork’ na području Zagreba djeluje oko dvije i pol godine i tamo ima između 1200 i 1300 klijenata. Novost je da je njihova zdrava kuhinja sada dostupna i u Zagorju, točnije na području gradova Zabok i Oroslavje. 

Zdravi i ukusni obroci spremaju se od svježih sastojaka vrhunske kvalitete u Stubičkoj Slatini, u restoranu ‘Slatinski Gaj’, odakle dolaze do vašeg kućnog praga. Ta je suradnja, kažu u ‘LightForku’, nastala sasvim slučajno. 

– Jednom smo prilikom bili ovdje na zabavi i oduševili se hranom koja je bila izuzetne kvalitete. U ponudi je bilo stvarno svega – od morskih rižota, do specijaliteta iz ovog kraja. Isto tako, svidjelo nam se to što su porcije bile umjerene, odnosno, taman kolike trebaju biti i tu se rodila ideja za suradnjom – ističu iz ‘LightForka’. 

Ono što je posebno važno istaknuti jest da su svi ti obroci najprije kreirani od strane stručnjaka, a potom spremljeni od strane sjajnih kuhara. 

Vlasnik restorana ‘Slatinski Gaj’ Lari Coha, rekao je kako mu je izuzetno drago što je njegov restoran izabran da sprema ove zdrave i ukusne obroke, a da ovo ujedno može doprinijeti i podizanju restorana na višu razinu. 

– U poslu smo već 25 godina i uvijek smo radili s kvalitetnim namirnicama, a ovo bi nam u budućnosti moglo dodatno povećati prihode, ali ujedno biti i velika reklama za restoran. Što se pak menija tiče, iako su jela nešto drugačija od onih iz naše ponude, sve su to sastojci koji su nam svima dobro poznati i s kojima smo već radili. Brzo smo se prilagodili, a za sve nedoumice imamo i edukatora koji nas uči i usmjerava – kazao je Coha te dodao da su u restoranu uvijek spremni na nove izazove, a suradnja s ‘LightForkom’ samo je jedan u nizu.  

‘Informirani izbor’

Veliku ulogu u svemu odigrao je i nutricionist Branimir Dolibašić. Kako je istaknuo, razlika između ovog i uobičajenih sustava dostave je da se ovdje radi o ‘informiranom izboru’.

– ‘Informirani izbor’ je kada znate što jedete i kada znate da je to dobro i kvalitetno. Vi ovdje znate koliko kalorija unosite, koliko proteina i slično. Također, obrok je unaprijed prikazan i na web stranici, a navedeni su i sastojci. Ovo su nutricionistički složeni jelovnici iz kojih je lako vidljivo koje ćete namirnice toga dana unijeti u svoj organizam, a to naravno ovisi o onome što odaberete iz bogatog jelovnika – priča Dolibašić. 

Prema statistikama, ističu naši sugovornici, Hrvati su prvi po debljini u Europskoj uniji, a njihove su prehrambene navike izrazito loše. 

– Da bi mogli brinuti o svom zdravlju, trebamo biti informirani, trebamo biti zdravstveno i prehrambeno pismeni, a na žalost, Hrvati tu nisu uspješni. Odluke što jesti uglavnom se donose po emocijama, raspoloženju, ali i načinu života koji je često užurban pa se vadimo na vječni izgovor kako se nema vremena za nešto bolje. Statistika pokazuje da velik broj Hrvata ima problema s težinom, a izvući se iz tog problema nije jednostavno. Na žalost, tome počinjemo pridavati pažnju tek kada posljedice neuredne prehrane počinjemo osjećati kroz zdravstvene posljedice – pojašnjava nutricionist Dolibašić i dodaje:

– Moramo što ranije početi učiti kontrolirati što jedemo, koliko jedemo i kako jedemo. U Hrvatskoj, na žalost, nemamo dovoljno ovakvih strukturiranih rješenja poput ‘LightForka’, no u svijetu je ovaj koncept normalan.”Treba mi toliko i toliko kalorija, za tjedan ili mjesec dana”, i ima nekoliko gotovih ponuda – govori Dolibašić. 

Iz ‘LightForka’ dodaju kako se tu radi o nekoj vrsti matematike. ‘LightFork’ na svojim internetskim stranicama nudi opciju da sami u kalkulator unesete svoje podatke o tjelesnoj težini i visini, a kalkulator će vam izbaciti koliko kalorija bi za vaše mjere bilo optimalno unositi. 

Čista matematika

– Tijelo troši određen broj kalorija, pa onda treba izračunati koliko ih je potrebno unijeti, koje namirnice imaju koliko kalorija i slično. Na taj način se napravi balans. Tu matematiku mi ovdje nudimo i jedna smo od rijetkih tvrtki koja se bavi dostavom hrane, a nudi upravo to. Iako postoje restorani koji ističu koliko koji obrok ima kalorija i slično, ovdje je sve precizno navedeno i ne odnosi se samo na jedan obrok, već dugoročno – ističu prednosti programa prehrane te dodaju: 

– Prvi rezultati, ako se osoba doista drži prehrane, vidljivi su već nakon tjedan dana, a nakon mjesec i više, rezultati će biti odlični – naglašavaju iz ‘LightForka’ te dodaju da još nisu imali klijenta koji nije postigao vidljivi napredak. 

Nutricionist Dolibašić je posebno istaknuo da je ovaj program namijenjen općoj populaciji te nije namijenjen samo onima koji žele smršaviti. 

– Dapače, program mogu koristiti i oni pojedinci koji nemaju problema s težinom nego jednostavno vole zdrav način života, tjelovježbu, a time im odgovara i zdrav i uravnotežen način prehrane. Ipak, jedna od prednosti programa je da je on namijenjen i za onu skupinu koja traži način kako bi mogla kontrolirati unos hrane da bi smanjila kilograme – pojašnjava nutricionist i dodaje:

– Učite o svojoj prehrani, informirajte se, saznajte što je dobro za vas, a što nije. Jedan od dobrih puteva da se to započne je i tradicionalna prehrana, bilo zagorska, slavonska, dalmatinska, ali u punom smislu tradicionalna. Nema biranja po tradiciji, treba ju znati primijeniti na današnje doba ali bez izbacivanja namirnica, pretežno povrća i cjelovitih namirnica, ‘Ja bi ovo, a ono ne bi’. Dakle, tu idu sve namirnice, i heljda, i zelje, razne salate… Ne možemo iz tradicije birati samo slaninu, špek… Ako se želite zdravo hraniti, ključ su ravnoteža i umjerenost. Ne zaboravimo da su naši stari bili aktivni cijele dane i trošili puno energije – poručuje naš sugovornik. 

Naši su sugovornici poslali i važnu poruku ljudima, a posebice mladima koji, kako ističu, ne razmišljaju previše o prehrani i budućnosti. 

– Mladost ne traje vječno! Za starost se treba brinuti u mladosti, a ne čekati da dođu problemi, bolesti i debljina. U mladosti već trebamo osvijestiti što i kako jedemo. Čuvajte sebe i svoje zdravlje i nemojte dopustiti da se o njemu kasnije brinu medicina i liječnici, ako ne moraju – poručili su naši sugovornici. 

Predavanje u ‘Body Conceptu’

Također, zainteresirani će se s programom prehrane ‘LightFork’ moći upoznati sljedeće subote u zabočkom studiju za brigu o zdravlju i tijelu ‘Body Concept’. Naime, tamo će naši sugovornici, Dolibašić i Mikulić, održati edukativno predavanje, a u fokusu će biti vrlo važna tema.

– Predavanje će biti koncipirano na prehrani za zdravlje, no naglasak će biti na tome kako i zašto se debljamo! Debljina je problem koji muči velik broj ljudi, pa ćemo im odgovoriti na pitanje kako se debljamo i zašto. Uloga nutricionista je predstaviti pravilnu prehranu i naglasak staviti na to, a ‘LightFork’ će se predstaviti kao model uravnoteženih jelovnika koji u praksi doista daju rezultate – dodao je na kraju nutricionist Dolibašić.  

Dakako, ‘LightFork’ će predstaviti svoj koncept pripreme i dostave obroka nutritivno prilagođenih svakom korisniku, a klijentima će se vjerojatno svidjeti što neće morati razmišljati ni o kupovini zdravih namirnica, niti o njihovom kuhanju – sve to dolazi na kućni prag u vrećici – tri obroka i međuobrok, s točno prilagođenim brojem kalorija za vas, od ponedjeljka do petka, a ako to zatražite, čak i u subotu. Zvuči predobro? Dođite na predavanje i uvjerite se da je tako. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba