VELIKA OBLJETNICA: Svečanom akademijom obilježeno 90 godina otkad su zagrebački nadbiskup Antun Bauer i blaženi Alojzije Stepinac pokrenuli Caritas

“Dobročinstva su tisućama potrebitih jutra učinila radosnijima i noći spokojnijima, olakšavajući bijedu i neimaštinu”

Objavljeno: 22.10.2023. zagorjeinternational

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je svečana akademija ovog petka povodom obilježavanja 90. obljetnice osnutka i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Davne 1933. zagrebački nadbiskup Antun Bauer i blaženi Alojzije Stepinac osnovali su i pokrenuli Caritas Zagrebačke nadbiskupije sa željom da u Katoličkoj Crkvi u Hrvata živi i djeluje duh djelotvorne ljubavi. A da Caritas Zagrebačke nadbiskupije živi i danas pokazao je svojim geslom “Ljubiti djelima“.

Devet desetljeća

O djelovanju i važnosti i potrebi karitativnog djelovanja govorili su ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski te predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren.

Ravnateljica Caritasa posebno se obratila volonterima i korisnicima.

-Koliko je tijekom minulih devet desetljeća gladnih nahranjeno, golih odjeveno, bolesnih pohođeno, žalosnih i tjeskobnih utješeno; koliko je života spašeno? Koliko se dobročinstava, malih djela velike ljubavi, molitvene i materijalne potpore, slilo preko Zagrebačkog Caritasa na potrebne pomoći to samo dobri Bog znade. Ta su dobročinstva tisućama potrebnih jutra učinila radosnijima i noći spokojnijima, olakšavajući bijedu i neimaštinu, noseći utjehu Kristove blizine i prisutnosti u patnjama i osamljenostima, u lutanjima i traženjima. Činili su to zaposlenici i volonteri Caritasa, nošeni ljubavlju koja nadilazi sve ljudske ograničenosti, zabrane i zaprjeke; nošeni srcem koje zna i hoće ljubiti – kazala je ravnateljica Lončar.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, istaknula je da je Katolička Crkva stoljećima, uz svoje pastoralno djelovanje, pružala fizičko i duhovno utočište progonjenima i bezdomnima, davala tjelesnu i duhovnu hranu potrebitima i bila čvrst moralni oslonac u doba rata, gladi ili bolesti. Tako je i danas.

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu podijeljene su police životnog osiguranja djeci i mladima iz Caritasovih domova te dodijeljene zahvalnice donatorima, suradnicima i volonterima.

Velikodušna podrška

A jednu od zahvalnica dobio je i Caritas Župe sv. Jelene Križarice Zabok, za velikodušnu podršku u radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Zahvalnicu je preuzeo voditelj našeg Caritasa Marko Bilić.

– Ponosni smo i radosni što je na tako visokoj razini prepoznat trud, rad i mnogobrojne aktivnosti zabočkog Caritasa i svih njegovih volontera – kazali su iz zabočkog Caritasa.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije djeluje na području Krapinsko – zagorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te Grada Zagreba.  

– Stalno govorim da savršenstva nema i ovaj nesavršen sustav nažalost ne uspijeva pomoći svakome tko se nađe u teškoj životnoj situaciji. Ali zato su tu dobri ljudi koji spremno uskaču i  odvajaju svoje vrijeme te požrtvovno ulažu vlastiti trud i rad za pomoć bližnjemu. Veliko hvala svim volonterima, donatorima i djelatnicima  Caritasa na svemu što u čitavoj Hrvatskoj, a posebno na području Krapinsko-zagorske županije nesebično čine za pomoć potrebitima – kazao je ovom prilikom župan Željko Kolar te ovu veliku obljetnicu čestitao predsjedniku Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatku Korenu i ravnateljici Caritasa Jeleni Lončar.

Na akademiji je nastupio Ansambl hrvatskih narodnih pjesama i plesova LADO koji je oduševio sve okupljene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba