VARAŽDIN: Gradonačelnik Bosilj komentirao povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače

“Razlog povećanja nije ostvarivanje prihoda nego demografska mjera”

Objavljeno: 21.10.2023. zagorjeinternational

Grad Varaždin novom Odlukom o visini paušalnog poreza po krevetu kojom se propisuje visina paušalnog poreza u sobama, apartmanima i kućama za odmor na području grada, provodi demografsku mjeru izlazeći u susret svim mladim obiteljima i mnoštvu studenata koji nisu u mogućnosti u Varaždinu pronaći smještaj radi sve većeg broja stanova u kratkoročnom najmu.

U Varaždinu kroz platforme za oglašavanje smještajnih jedinica poput ‘Bookinga’ ili ‘Airbnb’ možete pronaći odličan smještaj, no iz tog razloga sve je manje smještaja za mlade obitelji ili studente koji traže dugoročni najam.

Ovu mjeru komentirao je gradonačelnik Neven Bosilj. 

– Porez je dosad bio 30 eura, a novom Odlukom povećat će se na 150 eura. Razlog povećanja nije u ostvarivanju poreznih prihoda već se radi o demografskoj mjeri. Jasno je da ovo povećanje od par desetaka tisuća eura neće utjecati na punjenje gradskog proračuna u nikakvom značajnom postotku. Važno nam je da pomognemo mladim obiteljima i studentima. Naime, sve više naših sugrađana odlučuje se ponuditi svoje stanove za kratkoročni najam putem platforma za oglašavanje smještajnih jedinica što dovodi do toga da naše mlade obitelji i studenti nemaju skoro uopće mogućnost iznajmiti stanove u Varaždinu ili su preostali stanovi dostupni po ekstremno visokim cijenama. Kako bi zaustavili taj trend, Grad Varaždin će povećati paušalni porez po krevetu. Netko mjesečno iznajmljuje stan za 300 eura dugoročnim najmom i plaća 12 posto poreza na iznajmljivanje, a iznajmljivači putem platformi kratkoročnim najmom kroz cijelu godinu iznajmljuju stanove i za to plaćaju 30 eura godišnje. Ovim povećanjem na 150 eura želimo stimulirati građane da se odluče na dugoročni najam i ponude smještaj za naše mlade obitelji i sve veći broj studenata – rekao je gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba