HNS Grada Varaždina o povećanu paušalnog poreza po krevetu iznajmljivačima

“Gradski oci su ‘zaboravili’ prezentirati povećanje paušalnog poreza po krevetu od gotovo 600 posto”

Objavljeno: 21.10.2023. zagorjeinternational

Gradska organizacija HNS-a Grada Varaždina oglasila se priopćenjem vezano uz povećanje paušalnog poreza po krevetu iznajmljivačima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati Varaždin oštro se protivi povećanju paušalnog poreza po krevetu, koje su gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković nametnuli kao dio novog poreznog paketa za Grad Varaždin.

Prema njihovom prijedlogu, koji su “zaboravili” prezentirati na pressici prije nekoliko dana, niti javno objavili, ni obrazložili, paušalni porez po krevetu bi se povećao za gotovo 600 posto (565 posto), odnosno s 26,54 eura (200 kuna) na 150 eura. To znači da bi iznajmljivači u Varaždinu plaćali veći porez nego u nekim gradovima na moru, gdje su i cijene smještaja znatno više.

Ovo je još jedan udarac varaždinskom turizmu, koji je već pretrpio velike gubitke zbog pandemije koronavirusa i smanjenja broja posjetitelja. Umjesto da potiču razvoj turizma i smještajnih kapaciteta, gradonačelnik i njegov zamjenik ih uništavaju svojom neodgovornom i nekompetentnom politikom. 

HNS Varaždin se pita za što će se utrošiti dodatna sredstva koja će se dobiti ovim povećanjem poreza? Gradonačelnik i njegov zamjenik nisu naveli ni jedan konkretan projekt ili mjeru koja bi opravdala ovakvo opterećenje iznajmljivača. To samo pokazuje njihovo lutanje i bezidejnost, odnosno da povećavaju porez samo da bi dublje posegnuli u ionako prazne džepove iznajmljivača. Osim toga, ovakvo povećanje poreza će samo poticati sivu ekonomiju i iznajmljivanje na crno, što će dodatno oštetiti gradski proračun.

HNS Varaždin se zalaže za pravednu i stimulativnu poreznu politiku, koja će omogućiti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, posebno u turističkom sektoru. Mi smo protiv povećanja poreza i poskupljenja koja guše gospodarski rast i smanjuju kvalitetu života građana. Mi smo za transparentno i racionalno upravljanje javnim financijama, koje će osigurati dovoljno sredstava za ulaganja u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, sport i socijalnu skrb – stoji u HNS-ovom priopćenju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba