BRŽE, BOLJE! Svi u Pilu na ‘Gljivarenje v Stubakima’

“Najveća smo gljivarska manifestacija u Hrvatskoj. Tko jednom dođe, opet se vrati”

Objavljeno: 21.10.2023. VH

Stubičke Toplice i okolne šume nadaleko su poznate po svojim prirodnim bogatstvima. Posebno su posjećene u ovo jesensko vrijeme, što zbog kestena, što zbog toga što su bogate gljivama. Upravo zato je ‘Gljivarenje v Stubakima’ s godinama postala jedna od najvećih gljivarskih fešta na ovim prostorima. 

Danas je treća subota u listopadu, a prema tradiciji, to znači da se ‘Gljivarenje v Stubakima’ održava baš danas. 

– Ovo je 26. naše gljivarenje i to je uvijek prekrasna prilika za druženje u prirodi za sve one koji vole prirodu, šumu i druženje. Osim druženja, naše gljivarenje ima i edukacijski karakter tako da sve ono što ljudi uberu u šumi, kasnije se ovdje determinira – rekao je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak.

Iako je mnogo vrsta jestivo, najčešće se bere onih par najpoznatijih, pa je ovo stoga idealna prilika da se pobliže upozna svijet gljiva, a sve je to lakše uz poznatog determinatora Mladena Strižaka. 

– Bit cijele ove priče je da upoznamo gljive, posebice one koje nisu jestive da ih zabunom ne uberemo i ne pojedemo. S druge strane, cilj nam je da se podružimo uz delicije naših udruga i OPG-ova. Ove godine imamo čak i izlagače iz Dubrovačko – neretvanske županije te iz Baranje. Ponuda je bogata, imamo od lovačkog gulaša, fiš paprikaša, gljivarskog kotlića, domaćih kolača, kestena i drugo. Imamo nešto i za ona najmlađe i one najstarije – pobrojao je načelnik te dodao:

– Ove godine smo sve to zajedno digli na višu razinu pa tako imamo i dječji kutak u kojem sva djeca mogu sudjelovati na raznim radionicama, a djeca se, zahvaljujući Centru ‘Ritam s konjem’ mogu okušati i u jahanju. Najvažnije od svega, a što smo primijetili, da svatko tko jednom dođe, druge godine se vraća – rekao je načelnik Beljak te dodao da je ovo najveća gljivarska manifestacija u Hrvatskoj.

Direktorica Turističke zajednice Općine Stubičke Toplice Bernarda Ivček naglasila je da manifestacija raste iz godine u godinu, a da gljivarska društva dolaze i van granica županije.

– Ponosni smo što ova manifestacija raste iz godine u godinu. Ovo nije samo najveća gljivarska manifestacija u Zagorju, nego i u Hrvatskoj. Nama se već OPG-ovi sami javljaju i žele doći ovdje, više ih ne trebamo pozivati, a tu moram spomenuti i naše topličke udruge koje su vrlo aktivne i s veseljem se pridružuju svake godine, bez obzira na to što je to velik organizacijski posao – rekla je Ivček pa dodala:

– Uz naša iz Zagorja, gljivarska društva nam dolaze iz Zagreba, Samobora, Koprivnice i drugih dijelova Hrvatske, a to i je bit svega – druženje i povezivanje – poručila je Ivček i pozvala sve da požure i dođu danas u Stubake. 

Zabava se nastavlja uz ‘Podvinčane’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba