U Zaboku dodijeljena prestižna nagrada najuspješnijim tvrtkama na području Krapinsko - zagorske županije

‘ZLATNA KUNA’: Najuspješnije zagorske tvrtke su ‘CodX Solutions’ iz Krapine, ‘Pireko’ iz Oroslavja te ‘Vetropack Straža’ iz Huma na Sutli

Objavljeno: 19.10.2023. Vanja Hozmec

U Zaboku je u četvrtak, u prostorijama Vodosprema, održana svečana dodjela plakete ‘Zlatna kuna’ najboljim i najuspješnijim tvrtkama s područja Krapinsko – zagorske županije u 2022. godini. 

U kategoriji malih trgovačkih društava plaketu ‘Zlatna kuna’ za 2022. godinu dobiva tvrtka ‘CodX Solutions d.o.o.’ iz Krapine, u kategoriji srednjih trgovačkih društava plaketu je dobila tvrtka ‘Pireko d.o.o.’ iz Oroslavja, u kategoriji velikih trgovačkih društava plaketu je dobila tvrtka ‘Vetropack straža d.d.’ iz Huma na Sutli, dok su tvrtke ‘AquafilCRO’ iz Oroslavja te ‘Schidel’ iz Novog Golubovca ovogodišnji dobitnici nagrada za najbolje održivu malu i srednju tvrtku u Republici Hrvatskoj. 

Rekordna godina

Domaćin, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, predstavio je u nekoliko rečenica zagorsko gospodarstvo u protekloj godini. 

– Naše je gospodarstvo u protekloj godini postiglo najbolje rezultate u povijesti. Imali smo oko 2,4 milijardi eura prihoda, a gotovo 200 milijuna eura dobiti. Ostvarili smo rast produktivnosti od 16 posto i izvoza od 21 posto – istaknuo je Švaljek pa dodao:

– Ono što nas karakterizira, proizvodnja i izvoz, pokazalo se kao naša velika snaga i prednost. Ipak, u svijetu je bilo mnogo kriza i mnoge prednosti koje su do nekada bile evidentne, sada nas pozivaju na oprez. Imamo već situacija u kojima proizvodne izvozne tvrtke imaju poteškoće s popunjavanjem svojih proizvodnih kapaciteta, a posljednja događanja na bliskom istoku nas u svakom slučaju pozivaju na oprez – dodao je Švaljek te uputio čestitke svim dobitnicima, a svim obrtnicima i gospodarstvenicima uputio je zahvale što doprinose kvaliteti i snazi zagorskog gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je da, iako se valuta u Hrvatskoj izmijenila, ova će se nagrada i dalje zvati ‘Zlatna kuna’. Potom je istaknuo i kako se odabiru oni najbolji.

– Mi imamo velik broj kriterija, preko 20, i radimo analize koje su to tvrtke koje su zaslužile plaketu. Međutim, prilikom ovogodišnjeg odabira mi smo prvi puta uzeli u obzir i rezultate upitnika kako bi pomogli tvrtkama u prilagodbi na nove standarde – istaknuo je Burilović.

 Prije nego li je prezentirao gospodarske rezultate, pohvalio je koordinaciju između regionalne i lokalne samouprave u KZŽ, te pritom posebno istaknuo dobru suradnju koju HGK ostvaruje s načelnicima i gradonačelnicima te sa županom koji prepoznaje potrebe gospodarstva.

Pouzdani partner 

– S proteklim razdobljem, a to rezultati govore, možemo biti zadovoljni imajući na umu kako su posljednjih godina bile velike krize u vidu COVID-a i agresije Rusije na Ukrajinu. Gospodarska kretanja u ovoj, ali i prošloj godini, bila su bolja i povoljnija od prognoziranih. Tako smo imali, prema informacijama Državnog zavoda, rast BDP-a od 6,3 posto što nas je stavilo na visoko četvrto mjesto u Europi. I ove godine očekujemo rast za koji sam na početku procjenjivao tri posto, a vjerojatno će biti oko 2,8 posto što je doduše manje nego prethodne godine. No, kad pogledamo ostale zemlje, možemo biti zadovoljni. Naravno, da ste tim rezultatima pridonijeli i vi u Krapinsko – zagorskoj županiji. Slobodno možemo reći da je gospodarstvo ove županije pretežito izvozno orijentirano i ostvarujete pozitivan saldo – poručio je Burilović te upozorio kako je pred nama izazovno razdoblje koje će se reflektirati na gospodarstvo. Zbog toga je dodao kako je HGK na raspolaganju, kao i dosad, i da će i dalje nastojati biti pouzdani partner.  

Župan Željko Kolar istaknuo je da županija od trećeg kvartala 2013. godine, u kontinuitetu, bilježi gospodarski rast. Također, naglasio je Kolar, nezaposlenost je na razini županije trenutno oko 4,4 posto.

– Nikada više ljudi nije radilo na području Krapinsko – zagorske županije! Kada sam ja postao župan gledao sam podatke našeg Zavoda koji su kazali da je tada bilo 32.542 zaposlenih, a oko 8600 nezaposlenih. Danas imamo preko 40.000 zaposlenih i oko 2100 nezaposlenih. Nekada su se svi borili za svako radno mjesto, za jedan posao javljalo se mnogo ljudi, a danas nam čak i fali radne snage. Samo ove godine je izdano preko 1500 dozvola za rad stranih radnika na području naše županije, no ne trebamo na to gledati kao na nešto loše jer je to trend kojeg su prošle sve razvijene zemlje. Ako je to taj signal, onda je to dobro – rekao je Kolar.  

Kao posebnost zagorskog gospodarstva je istaknuo ulaganje u ljude i nove tehnologije za vrijeme najvećih kriza proteklih nekoliko godina.

– Europsko je gospodarstvo prepoznalo našu kvalitetu i zato nam i jest pokrivenost uvoza izvozom 180 posto, dok je prosjek Hrvatske negdje na 70 posto izvoza u odnosu na uvoz. Fleksibilni smo i široko postavljeni, u krizama smo naučili kako biti samodostatni i upravo to je snaga našeg gospodarstva – istaknuo je Kolar. 

Riječ nagrađenih

Po preuzimanju plakete, direktor tvrtke ‘CodX Solutions’ Miroslav Šalković otkrio je da je ovo prva nagrada za njegovu tvrtku.

– Iza ove plakete stoji rad mojih trenutno 35 kolega i ja zasigurno ne bi stajao na ovom mjestu da nije bilo svih njih. Iako smo smješteni lokalno, u Krapini, imamo zaposlene iz cijele Hrvatske. Želja nam je postati regionalni IT centar koji nudi IT rješenja u financijskom, proizvodnom i zdravstvenom sektoru, a svoje usluga najviše prodajemo vani – istaknuo je Šalković te najavio da tu tvrtka neće stati, već je najavio i daljnja poslovna širenja.

Direktor tvrtke ‘Pireko’ Ivica Knezić istaknuo je da je tvrtka prošle godine obilježila 30 godina poslovanja, a prva ‘Zlatna kuna’ došla je već nakon prvih 10 godina poslovanja.

– Tada smo bili malo poduzeće s manje od 20 zaposlenih. ‘Zlatnu kunu’ smo dobili još 2004. i 2007. godine i bili smo izuzetno ponosni na uspjeh. Tada je, 2008. godine nastupila kriza, no mi smo negdje u tom razdoblju prešli iz malih u srednje poduzetnike, a danas imamo 95 zaposlenih. Puno ulažemo u ljude, ali i u postrojenje, a posljednje smo napravili sunčanu elektranu koja je ovih dana puštena u pogon. Također, s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti imamo odlične odnose i nadam se da će se to nastaviti – poručio je Knezić. 

Plaketu je uime ‘Vetropack Straže’, koja trenutno broju 675 zaposlenih, preuzeo predsjednik Uprave Darko Šlogar, a dodjeli je nazočio i predsjednik upravnog odbora ‘Vetropack Grupe’ iz Švicarske, Claude Cornaz.

– Ova je plaketa priznanje za sve nas u ‘Vetropack Straži’, ali i ‘Vetropack Grupi’. Mi smo svjesni da je pojedinac bitan i time se vodimo. ‘Vetropack’ nije samo poslovna priča, već je i priča o posvećenosti održivosti, brizi za okoliš i angažmanu u zajednici. Trudimo se biti odgovoran član zajednice i njegovati vrijednosti koje nas čine boljim partnerom i građaninom – rekao je na kraju direktor Šlogar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba