U petak svi u Gornju Stubicu na ‘povijesni vremeplov’

VELIKI JUBILEJ! Muzej seljačkih buna slavi 50. rođendan 

Objavljeno: 18.10.2023. zagorjeinternational

Prije pedeset godina, povodom 400. obljetnice Seljačke bune, otvoren je Muzej seljačkih buna. Otvorenje Muzeja i monumentalnog Augustinčićevog spomenika okupilo je tadašnju jugoslavensku i hrvatsku društvenu i političku elitu, ali i desetke tisuća građana. 

Izložba “50 godina Muzeja seljačkih buna” tek je mali podsjetnik na dio onoga što se radilo u proteklom razdoblju i na ono što čini Muzej. Iako Muzej prije svega obilježavaju njegove zbirke, i u ovom slučaju događaj kojem je posvećen, jednako tako čine ga i ljudi. Stoga se ovom izložbom želi pokazati što je prikupljeno tijekom godina, prisjetiti se izložaba i ostalih aktivnosti koje su bile organizirane, ali isto tako i ljudi koji su stajali i stoje iza njih. 

Ovo je prilika da se publika prisjeti svih prijašnjih druženja, ali i da se vidi rijetko viđene predmete. Iza muzeja je 160 izložaba, dvije stalne postave, brojna događanja oživljene povijesti, edukativni programi, ali i mnoštvo dokumentacije koja je stvorena, a publici nije vidljiva.

– Nadamo se da će nam uvid u prošlost pomoći da se bolje pripremimo za predstojeću obnovu dvorca i budući novi stalni postav – poručuju iz Muzeja seljačkih buna.

Otvorenje izložbe je u petak, 20. listopada u 19 sati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba