Počela je sezona grijanja. Budite odgovorni i spriječite moguću tragediju na vrijeme

Prošle godine u KZŽ zabilježeno 65 požara dimnjaka, ove godine bilo već 28 intervencija

Objavljeno: 18.10.2023. zagorjeinternational

Zahladilo je, a s time je počela i sezona grijanja koja sa sobom donosi i potencijalne opasnosti od požara u našim domovima. 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić, za Radio Stubicu je rekao da se u posljednje dvije godine puno kućanstava s područja naše županije prebacilo na grijanje pećima, odnosno ložištima na kruta goriva. 

– Takav način grijana sa sobom donosi i obavezu čišćenja i provjere ispravnosti dimnjaka kao i njihovo održavanje u ispravnom stanju. Svatko tko ima dimnjak u svojem objektu, dužan ga je održavati i omogućiti dimnjačarskoj službi da ga pregleda i po potrebi sanira – naglasio je Lovrenčić. 

Potencijalnu opasnost, ističe, predstavljaju i ložišta peći i kotlova, ali i plinske i električne instalacije. Unatoč preventivi, broj požara u sezoni grijanja, velik je, posebno otkako se građani više griju na kruta goriva, uglavnom na drva. 

Unazad pet godina, upravo je prošle godine, 2022., zabilježeno najviše požara na dimnjacima, njih 65, u 2021. godini 60, 2020.  29 požara i 2019. njih 40. 

U ovoj godini je dosad već 28 zabilježenih intervencija zbog požara na dimnjaku. 

– Ako dođe do požara treba obavijestiti vatrogasce na broj 193 ili u centar 112 koji će dalje poduzeti radnje za pozivanje svih hitnih službi – podsjetio je na kraju Lovrenčić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba