Iako je Općina Donja Voća ostvarila maksimalan iznos bespovratnih sredstava kroz NPOO, on nije ni približno dovoljan za izgradnju prijeko potrebnog vrtića

NAČELNICA KOČET: Apeliram! Župane, pomozite općinama s područja Varaždinske županije da lakše izgrade vrtiće kroz dodatne programe potpore Ministarstva obrazovanja jer ostajemo bez subvencija za fiskalnu održivost dječjih vrtića

Objavljeno: 04.10.2023. zagorjeinternational

Današnji aktualni sat Županijske skupštine Varaždinske županije nije zaobišlo pitanje sufinanciranja dječjih vrtića. Kako podsjećaju Varaždinske vijesti, od početka ovog mjeseca Vlada će općinama i gradovima u Hrvatskoj isplatiti prva sredstva za sufinanciranje vrtića.

Prema novom modelu osiguranja fiskalne održivosti vrtića, čija je uredba prihvaćena na prošlotjednoj sjednici Vlade, gradovi i općine dobit će sredstva za vrtiće koja će im rasteretiti proračune. Općinama i gradovima sredstva će se isplaćivati uzimajući u obzir stupanj razvijenosti, pa tako će subvencije biti od 6,25 posto za razvijene općine i gradove, do 50 posto prosječne ekonomske cijene smještaja po djetetu, koja iznosi oko 292 eura za najnerazvijenije općine i gradove.

Pitanje sufinanciranja vrtića prva je uputila vijećnica Reformista i načelnica Donje Voće Sanja Kočet, koja je rekla kako općine koje nemaju vrtiće na svojem području, među kojima je i općina koju vodi, neće ostvarivati pravo na subvencije, unatoč tome da i te općine iz svojih proračuna izdvajaju sredstva i subvencioniraju roditeljima boravak djece u vrtićima, kao i program predškole.

– Iako se Općina Donja Voća ističe kao općina koja jedina s području županije temeljem kriterija razvijenosti ima pravo na 50 posto subvencija, potpore za našu djecu ostvarit će općine i gradovi u kojima djeca pohađaju vrtić. Stoga župane, upućujem apel da kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja inicirate osiguranje dodatnih sredstava za lakšu izgradnju vrtića, te pomognete općinama s područja Varaždinske županije,  da im se kroz dodatne programe potpore olakša gradnja vrtića. Primjerice, iako je Općina Donja Voća kroz javni poziv Ministarstva obrazovanja osigurala dio sredstava za izgradnju vrtića, ali time ostvarila i maksimalno moguć iznos dobiven kroz EU fondove, ona nisu dostatna obzirom na ukupne troškove. Osigurali smo maksimalni iznos sredstava od 229.345,01 eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026., u okviru Poziva: “Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“ – rekla je Kočet dodavši kako prema procjena potreban iznos duplo premašuje ostvarena sredstva iz NPOO-a.

Župan Anđelko Stričak poručio je vijećnici Kočet da će Općina Donja Voća dobiti vrtić i školsko-sportsku dvoranu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba