Među pacijentima bila i 13-godišnja djevojčica

KAPA DO PODA! Liječnici KBC-a Zagreb u tjedan dana izveli četiri transplantacije srca u izvanrednim uvjetima

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

Čak četiri transplantacije srca u tjedan dana izveo je transplantacijski tim za srce KBC-a Zagreb. Od toga je jedna retransplantacija. Uspjeh je tim veći jer se radi u izvanrednim uvjetima zbog obnove bolnice. 

Program transplantacije srca dio je šireg programa transplantacije solidnih organa i transplantacija na KBC-u Zagreb. Program ide od 1988. godine i po tome je Rebro među prvim centrima koji su počeli prakticirati transplantaciju srca, a posebno nakon što je Hrvatska 2007. postala članica Eurotransplanta, piše Večernji list.

Trinaestogodišnja djevojčica

Akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb rekao je da kirurški tim radi u prosjeku tri transplantacije mjesečno dok je ove godine napravljeno 27 transplantacija srca.

– Otada je naš tim iznimno uspješan po broju transplantacija i postali smo respektabilni u Europi i svijetu. Ove godine napravljeno je 27 transplantacija srca, što je u prosjeku tri mjesečno. U prosincu 2022. i siječnju ove godine obavljeno je dvanaest transplantacija srca, što je velik uspjeh. U prošlom tjednu transplantirano je srce u četiri pacijenta, od kojih je jedna trinaestogodišnja djevojčica koja se odlično oporavlja. Dvije transplantacije učinjene su kod dvojice 67-godišnjih muškaraca koji su patili od teške bolesti srca prouzročene teškom koronarnom bolešću i propadanjem miokarda, oni se također odlično oporavljaju – rekao je akademik Davor Miličić te nadodao:

– Četvrta transplantacija napravljena je u 61-godišnje pacijentice koja je već 20 godina imala srčani presadak koji je također dobila u KBC-u Zagreb i trajno se kontrolirala u našoj ustanovi. Nakon toliko godina došlo je do popuštanja srčanog presatka i preko Eurotransplanta obavili smo retransplantaciju, zahvat koji spada u rijetke i u svijetu. Do sada su u KBC-u tri bolesnika drugi put dobili srce i sve troje su pod kontrolom našeg tima i centra – kazao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. 

400 transplantacija

Prof. Hrvoje Gašparović, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, izrazio je veselje zbog okupljenih novinara. Istaknuo je da je od osnutka programa napravljano nešto manje od 400 transplantacija srca.

– Veseli me da mediji pokazuju interes za ovakve događaje jer uznapredovalo srčano zatajenje je epidemija 21. stoljeća i o tome se premalo govori. U KBC-u od osnutka transplantacijskog programa učinjeno je nešto manje od 400 transplantacija srca, od toga tri retransplantacije i radio sam na svima i zbog njih sam jako sretan, uspjeh posljednje je izniman – kazao je prof. Gašparić dodavši da je riječ o tehnički vrlo kompleksnim zahvatima jer se moraju koordinirati dva kirurška tima, onaj u donorskoj bolnici izvan RH i kod nas. Zahvat retransplantacije trajao je osam sati, plus logistički izazovi, kao što je organizacija transporta itd.

– No s ponosom i zadovoljstvom mogu reći da smo tome dorasli – ističe prof. Gašparović.  

Doc. Željko Čolak, voditelj Odjela za anesteziologiju, poslijeoperacijsko zbrinjavanje i intenzivnu medicinu kardioloških i vaskularnih bolesnika izrazio je svoje veliko zadovoljstvo jer je sudjelovao u anesteziji i prilikom intenzivnog liječenja iste pacijentice prije 20 godina, a sada je izvršena retransplantacija.

– Takvi slučajevi pokazuju da je tradicija i uspješnost liječenja na KBC-u Zagreb uspješna i dugotrajna – ustvrdio je doc. Čolak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba