Umjesto dječjeg doplatka, dolazi dječje osiguranje koje će ovisiti o primanju roditelja

USKORO: Njemački tinejdžeri će sami moći podići svoje beneficije – do 636 eura mjesečno

Objavljeno: 07.09.2023. zagorjeinternational

Njemačka ministrica obitelji Lisa Paus (54, Zeleni) po prvi je put iznijela brojke koje se odnose na novu financijsku naknadu koja će zamijeniti dječji doplatak, a koja nosi naziv Kindergrundsicherung.

– Od 2025. godine mogle bi postojati beneficije od 530 eura za najmlađu i do 636 eura za najstariju djecu – rekla je članica Zelenih njemačkim medijima, prenosi Fenix magazin.

Ovaj iznos je moguć ako se uzima u obzir najavljeno povećanje standardne stope za naknadu građanski dohodak – Bürgergeld od oko dvanaest posto za 2024. i pretpostavljeno daljnje “umjereno” povećanje od tri posto u sljedećoj godini.

– To je dobar iznos da se djeci omogući malo više sudjelovanja i jednakih mogućnost – rekla je Paus.

Iznosi su dakle zbroj iznosa osnovnog dječjeg doplatka plus dodatnog iznosa za dijete.

“Semafor-koalicija” želi dosadašnje financijske naknade poput dječjeg doplatka, naknade iz građanskog doplatka za djecu ili dječjeg dodatka spojiti u osnovno dječje osiguranje – Kindergrundsicherung. Od 2025. postojat će takozvani zajamčeni iznos za svu djecu. Time se zamjenjuje današnji dječji doplatak (250 eura mjesečno).

Povrh toga, postoji dodatni iznos ovisno o potrebama, koji se određuje prema dobi i ovisno o stanju prihoda roditelja. Što manje zarađuju, naknada bi trebala biti veća. U to treba uključiti i dosadašnji doplatak za djecu. U slučaju građanskog dohotka – Bürgergeld, djeca mlađa od šest godina trenutno primaju 318 eura mjesečno, dok djeca od 14 do 17 godina dobivaju 420 eura.

Ministar za socijalna pitanja Hubertus Heil najavio je u utorak kako bi naknade od 2024. godine trebale porasti na 357 eura za djecu mlađu od šest godina i na 471 euro za djecu od 14 do 17 godina.

Od 2025. osnovna dječja sigurnost treba kombinirati sve postojeće naknade za djecu. Time se također želi doprijeti do obitelji koje zbog birokratskih prepreka ili nedostatka znanja nisu mogle doći do financijskih sredstava koja im pripadaju.

Bit će određen zajamčeni iznos koji će se isplaćivati umjesto dječjeg doplatka. Odrasla djeca bi ga trebala moći sama primati, a uz to bi trebali postojati i dodatni doprinosi raspoređeni prema dobi djece i primanjima roditelja, uzimajući u obzir njihove potrebe.

Cilj je da “sva djeca i mladi mogu imati koristi i ostvariti svoja prava bez birokratskih prepreka”, stoji u sporazumu “Semafor – koalicije”.

Troškovi osnovne sigurnosti djece kažu: Za kombinaciju usluga i administrativnih troškovi planiran je iznos od 2,4 milijarde eura. Konkretni podaci o isplatama bi trebali biti dostupni tek nakon izračuna Njemačkog zavoda za statistiku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba