Krdo od sedmero jedinki jutros viđeno u blizini stambenih objekata – evo što trebate učiniti ako ih primijetite

METROPOLA: I divlje svinje su krenule u školu

Objavljeno: 06.09.2023. zagorjeinternational

Krdo divljih svinja snimljeno je rano jutros u dvorištu Osnovne škole Borovje u Zagrebu. Čitatelj Index.hr koji im je poslao snimku kaže da je divlje svinje zatekao jutros u šest sati.

Svinje se na početku snimke nalaze na košarkaškom igralištu, a zatim bježe. Čitatelj kaže da je u krdu bilo sedam svinja.

Divlje svinje su sinoć viđene i u Hondlovoj ulici, u blizini Maksimira, javljaju čitatelji. Jedna divlja svinja snimljena je i u Prečkom dok jede smeće bačeno pored kontejnera.

U lipnju su se iz Grada Zagreba oglasili o ulasku divljih svinja na područje grada, nakon što su napale psa kod brane između Mikulića i Bijenika.

– U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci) – pišu iz Grada i dodaju da se s divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb.

Kako bi se spriječile štete od divljači, Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila i dr.

Grad je objavio i kako se ponašati u slučaju susreta s divljim svinjama.

– Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači – ističu iz Grada.

 Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: [email protected] ili [email protected]

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba