U Varaždinu obilježen Međunarodni Dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

“Tijekom prošle godine ekshumirali smo 11 posmrtnih ostataka i identificirali njih deset, no činjenica je i dalje izostanak suradnje i dostave informacija od Srbije”

Objavljeno: 31.08.2023. zagorjeinternational

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Gradskome groblju u Varaždinu te Svetom misom u varaždinskoj Katedrali, kao i prigodnom svečanošću na Kapucinskome trgu u Varaždinu, u srijedu je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba te Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved je naglasio kako su ovakva obilježavanja  susreti puni emocija te kako naglašava iako smo svakodnevno u kontaktu s obiteljima naših nestalih, osvrnemo na našu suradnju i na sve ono s čime se suočavamo kao izazovom.

Nastavljamo dalje 

– U proteklih sedam godina identificirali smo i predali obiteljima 254 posmrtna ostatka njihovih članova obitelji, a tijekom 2023. godine ekshumirali smo 11 posmrtnih ostataka i identificirali njih deset, jučer posljednja od njih. Na tom tragu nastavljamo i dalje, svakodnevno, ustrajno. Svakodnevno ustrajno radimo na prikupljanju saznanja, obradi tih saznanja, probnim iskapanjima i u konačnici, ono što je najvažnije po pronalasku, ekshumaciji, identifikaciji i organiziranju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka – rekao je Medved pa nastavio:

– Nažalost, ono što moramo i danas konstatirati jest činjenica o izostanku suradnje i dostave informacija od Srbije. I ovoga puta smo ovdje iz Varaždina pozvali Srbiju da dostave informacije o sudbini nestalih osoba jer ono što mi u Republici Hrvatskoj ustrajno, intenzivno i odgovorno činimo, možemo biti brži ako dobijemo saznanja o lokacijama, bilo pojedinačnih, bilo masovnih grobišta. I zato, neka se ohrabre, neka nam dostave informacije, a mi ćemo u suradnji s obiteljima i udrugama nastaviti, kao i do sada, predajno, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih osoba, sve dok i posljednju osobu s popisa nestalih ne pronađemo, ne identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije – rekao je potpredsjednik Vlade.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako je ove godine, 5. kolovoza, obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 28. obljetnica Vojno-redarstvena operacije “Oluja“, međutim za 1806 obitelji još nije sve završeno, oni još uvijek traže svoje najmilije.

– Traže mjesto gdje će ih pokopati, moći se isplakati i zapaliti svijeću. Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci. To nam je obaveza tako dugo, dok ne pronađemo ostatke zadnjeg nestalog hrvatskog branitelja – istaknuo je Stričak te dodao kako se s područja Varaždinske županije, nestalim vodi još osam branitelja.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, zahvalila se Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na organizaciji ovog obilježavanja.

– Naše zajedništvo i ustrajnost u potrazi za našim nestalima, u suradnji s institucijama Republike Hrvatske, je ono što nam ulijeva nadu da ćemo doći do posmrtnih ostataka. Bez obzira na protok vremena, čak i kada nas ne bude, RH je zakonom osigurala potragu za nestalima, sve dok se posljednji ne pronađe. Onima koji znaju istinu o nestalim osobama, želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu nama, obiteljima, kako bi se prekinuo taj naš put, naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje – rekla je Alvir. 

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je istaknuo da mu je čast što je grad domaćin ove svečanosti.

Naša dužnost 

– Čast mi je i ponosan sam što je grad Varaždin domaćin ove svečanosti na kojoj odajemo počast i prisjećamo se naših nestalih u Domovinskom ratu. Varaždin je grad u kojem gajimo duboki pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata, ali i duboko prijateljstvo prema svim našim braniteljima koji su ga preživjeli, koji danas žive naš grad i jedan su od stupova naše zajednice, i dalje prvi kada je potrebna pomoć – rekao je Bosilj te za kraj dodao: 

– Potraga za nestalima nikada ne prestaje i naša je dužnost da pritom budemo potpora u svim nastojanjima da se otkrije istina o njihovoj sudbini i da se njihova imena dostojanstveno sačuvaju u povijesti – poručio je gradonačelnik.

Uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, članove Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, članove Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i članove Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije, obilježavanju su nazočili i izaslanica Predsjednika Zorana Milanovića brigadirka Gordana Garašić, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Lovro Lukavečki, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije predstavnici mnogih hrvatskih gradova te mnogi građani. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba