Strateški projekt procijenjen na 12 milijuna eura

Međimurska županija i Općina Nedelišće grade Centar za starije osobe 

Objavljeno: 23.08.2023. zagorjeinternational

Međimurska županija na pragu je još jednog velikog projekta u kojem će u Nedelišću niknuti suvremeni centar za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći. Međimurska županija u ovom projektu, procijenjenom na 12 milijuna eura, partner je Općini Nedelišće, a župan Matija Posavec i načelnik Nikola Novak u ožujku su potpisali sporazum o partnerstvu na izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta za izgradnju i opremanje županijskog centra za starije osobe. 

Projekt je prošao na natječaju, što predstavlja ulazak u još jednu veliku investiciju koja je predstavljena u utorak na konferenciji za medije, kojoj su, uz župana i načelnika, prisustvovali zamjenik načelnika Nedelišća Zlatko Marciuš, direktor Regionalnog centra za investicije – Međimurje Siniša Šalamon te voditeljica projekta iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Majsen.

Odobreno 6,1 milijuna eura

Novi centar za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći gradit će se u srcu Nedelišća, na parceli na kojoj će biti izgrađen i novi vrtić i uređen veliki park, te predstavlja investiciju procijenjenu na 12 milijuna eura. Odobren je maksimalni mogući bespovratni iznos po projektu – 6.138.048 eura, dok će se za preostali dio investicije tražiti rješenja u europskim ili nacionalnim fondovima, pa i zaduživanjem Međimurske županije, ne bude li druge opcije, naglasio je župan.

Centar podrazumijeva suvremeni koncept u kojem će na 5300 kvadratnih metara, u 61 sobi, od čega 18 jednokrevetnih i trokrevetnih te 25 dvokrevetnih biti smješteni korisnici, no centar će nuditi i izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 350 vanjskih korisnika. Izgradnjom i opremanjem centra će se osobama ovisnoj od tuđoj pomoći, oboljelima od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija pružiti adekvatan smještaj sa svim propisanim standardima skrbi.

– Zadovoljstvo mi je predstaviti projekt koji svjedoči o brizi Međimurske županije za starije osobe i njegovanju humanosti u zajednici. Centar za osobe treće životne dobi, osobito one ovisne o tuđoj pomoći, nužna je potreba u našem kraju, a prilika nam se pružila u natječaju s vrlo zahtjevnim uvjetima. I uspjeli smo. Uz niz administrativnih, projektnih i tehničkih preduvjeta, morali smo imati osigurano zemljište sa građevinskom dozvolom da bismo se mogli kandidirati. Suradnjom s Općinom Nedelišće te našim razvojnim ustanovama, dosegnuli smo cilj u vrlo kratkom vremenu – pojasnio je župan Posavec, dodavši da se već ove godine može očekivati natječaj za izvođača radova.

Načelnik Nedelišća Novak zahvalio je Županiji i njezinim razvojnim ustanovama i agencijama na suradnji. 

– Zahvaljujem županu što je upravo Nedelišće odabrao kao mjesto gradnje centra. Sa Županijom surađujemo na nizu projekta u zdravstvu, obrazovanju, a sada i na planu socijalne skrbi, te naše partnerstvo uistinu predstavlja primjer kako se zajedničkim snagama mogu postići veliki ciljevi – rekao je načelnik Novak, dok je Siniša Šalamon, direktor RCI-a Međimurje, naglasio još jedan važan aspekt kojim će novi centar pozitivno djelovati na zajednicu: 

Dodatni važni sadržaji 

– Osim 122 korisnika u smještaju, centar će nuditi i uslugu dnevnog boravka za starije osobe ovisne o tuđoj pomoći, što će predstavljati značajnu podršku obiteljima koje za njih skrbe – dodao je Šalamon.

U centru će biti smještena i stomatološka ordinacija, ordinacija opće medicine, pružat će se psihosocijalna pomoć , nuditi usluga fizikalne terapije, također dostupna vanjskim korisnicima bilo u centru ili u njihovu domu, kao i usluga pripremanja te dostave hrane.

Župan Posavec naglasio je da je riječ o strateškom projektu koji je sada u vrhu ljestvice investicijskih prioriteta Međimurske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba