Predsjednik Milanović o uhićenim Boysima u Grčkoj:

“Oni su tamo ratni zarobljenici, onda nek ih tretiraju prema pravilima ratnog prava pa ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo mi sto Grka”

Objavljeno: 23.08.2023. zagorjeinternational

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je kako se iza slučaja Dinamovih navijača koji su gotovo dva tjedna pritvoreni u grčkim zatvorima krije politička farsa i da vlada RH tu ne može mnogo učiniti.

– Vladi nije jednostavno, premijer je nakon nekoliko dana rekao točno isto ono što sam i ja. I njemu je sumnjivo. Čekamo da vidimo za što ih se točno tereti. Ne mogu te bez pravne osnove držati lišenog slobode. To je jedan od temelja europskog kontinentalnog prava – rekao je Milanović, piše Index.hr.

Dodao je da treba djelovati, otkriti koji su od uhićenih doista krivi i njih osuditi, a ostale pustiti kući. Kazao je i kako ih se tretira kao ratne zarobljenike.

– Oni su tamo ratni zarobljenici, onda nek ih tretiraju prema pravilima ratnog prava pa ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo mi sto Grka, bezveze, zato što su bacali papiriće. Znam da će netko reći poginuo je čovjek. Da, grozno, ali nisu išli tamo s namjerom da ga ubiju. Niti su imali naoružanje, jer ne bi prošli granicu. To je cijeli niz barijera zdravog razuma koji jasno ukazuje da se radi o političkoj svinjariji. Ok, neka to prevedu na grčki – rekao je predsjednik te dodao da je to tema za Europski parlament.

Isto tako, Milanović je izjavio i da je prošla faza u kojoj je Grčka trebala pokazati da je pravna država te još jednom ponovio da stotinjak navijača koji su otputovali u Atenu uoči utakmice AEK – Dinamo nije imalo namjeru lišiti nekoga života. 

– To mislim da je nedokazivo jer sam siguran da u to nitko nije išao s namjerom. Drugim riječima, to je čista politika, na to smo navikli iz tih dijelova Europe i tu vlada nije mogla učiniti ništa, ali to treba javno reći – izjavio je predsjednik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba