Najbolje što Zagorje može ponuditi ovog će vikenda krasiti riječki ‘Korzo’. Slijedi 10. izdanje manifestacije “100% Zagorsko u Rijeci”

“Ove godine sudjeluje 50 izlagača i uvijek se posebno pripremaju za Rijeku jer su tamo posebno lijepo prihvaćeni”

Objavljeno: 21.08.2023. Vanja Hozmec

Ovogodišnja jubilarna 10. sajamska izložba Krapinsko – zagorske županije “100% Zagorsko u Rijeci” održat će se ovog vikenda, u petak 25. i subotu 26. kolovoza na riječkom ‘Korzu’. 

Manifestacija “100% Zagorsko” dolazi ciljano, uoči onog perioda u godini kada se smočnice počinju opremati za jesen, odnosno zimu. To je jedan od razloga zašto je ona izuzetno dobro prihvaćena od strane izlagača, a pročelnica za Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ Sanja Mihovilić osvrnula se i na dobru prihvaćenost kupaca u Primorsko – goranskoj županiji. 

– Kad god bi otvorili javni poziv za izlaganja uvijek bi nastao velik interes naših izlagača, od OPG-ova do tvrtki koje imaju za ponuditi svoje proizvode na riječkom području. Ove godine je to 50 izlagača, koji se uvijek posebno pripremaju za Rijeku jer su lijepo prihvaćeni od strane kupaca, Riječana pa i samog Grada s kojim se ova manifestacija organizira. Posebno se osjeća jedna toplina što je dobro i ugodno za potencijalne kupce kako bi se odlučili na zagorske proizvode – kazala je pročelnica Mihovilić koja je dodatno istakla kvalitetu zagorskog proizvoda:

Prepoznata kvaliteta 

– Naši proizvodi su potvrđeni na više razina pa i na onoj najvišoj, europskoj, kad se govori o zaštićenim proizvodima. Med, mlinci, i štrukli će biti dolje u ponudi, a isto tako imamo i najbolja ulja na svjetskoj razini. Bez obzira na to što dolazimo u Primorsko – goransku županiju u kojoj vlada maslinovo ulje, bučino je dobro prihvaćeno baš zbog kvalitete. Sve to zajedno je obuhvaćeno tradicijskim igračkama i proizvodima koji su prepoznatljivi u kulturnom smislu te daju jedan čar ‘Bajci na dlanu’ – poručila je Mihovilić.

Direktorica TZ Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar otkrila je kakav je program pripremljen za ovu, jubilarnu 10. godinu. 

– Po prvi puta ćemo imati puna dva dana za iznajmljivače, i petak i subotu. Ono što se tiče nas i djela kojeg smo organizirali, imat ćemo zabavni dio za sve Riječane na korzu u petak i subotu. Bit će s nama već poznati dečki “Hand and Voice”, bit će “Črleni lajbeki”, bit će naše pleme špiljskog medvjeda “Udruga krapinskih neandertalaca” koji su uvijek interesantni djeci za fotkanje i za animaciju. Isto tako imat ćemo u turističkom kutku promo materijale svih naših turističkih subjekata. S nama će biti predstavnici iz Termi “Jezerčica” i predstavnici iz muzeja Hrvatskog zagorja, a moram napomenuti da smo i ove godine pripremili bogate nagrade koje ćemo podijeliti kroz nagradne igre preko radio postaja s područja Rijeke. To su osigurali naši smještajni objekti i naši Muzeji hrvatskog zagorja – najavila je Škrinjar pa se osvrnula i na najnovije turističke brojke vezane uz našu županiju: 

– Sa 17. kolovoza, u našoj županiji je ostvareno 120.212 dolazaka što je 5,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani ili šest posto više nego 2019 godine. Isto tako je ostvareno i 257.444 noćenja što je 6,63 posto više u odnosu na 2022. ili 7,74 posto više u odnosu na rekordnu 2019 godinu. Što je još interesantno, dakle ako gledamo broj dolazaka domaćih gostiju u našu županiju, poslije Zagreba i gostiju s njegovog područja, na drugom mjestu to su upravo gosti iz Primorsko – goranske županije koji su već dugo naši tradicionalni gosti. Do 17. kolovoza ostvareno je 7331 dolazak i 15.979 noćenja što je u dolascima 5 posto više u odnosu na prošlu godinu i u noćenjima 3,11 posto više. Tendencija je porasta gostiju i iz drugih županija, ali evo sad smo koncentrirani na Primorsko – goransku što nas izrazito veseli – rekla je Škrinjar.

Znatan porast 

Dodala je i da su svi smještajni kapaciteti u županiji puni, a posebno je vidljiv porast u kampovima i u kućama za odmor. 

– Indeks hotela je 101 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok je kod kampova to 154 posto, dakle 54 posto veća popunjenost nago u istom razdoblju prošle godine. Kod kuća za odmor 17 posto više. Rezultati su nam itekako dobri i vjerujem da ćemo u Rijeci ponovno nešto novo donijeti Riječanima iako nam je 10. godina po redu i da ćemo privući i goste koji još možda nisu bili na području naše županije upravo iz regije Kvarnera – poručila je direktorica Škrinjar.

Župan Željko Kolar prisjetio se kako je sve krenulo prije sada već jednog desetljeća. 

– 10 godina, otkako smo 2013. po prvi puta organizirali manifestaciju “100% Zagorsko u Rijeci” je prošlo nevjerojatno brzo. Sve je počelo kada sam ja tadašnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela pozvao na “100% Zagorsko u Zagrebu” i pitao ga želi li da dođemo i u Rijeku i taj dogovor je trajao tek 30 sekundi – prisjetio se početaka župan Kolar.

Posebno je zahvalio Gradu Rijeci i Primorsko – goranskoj županiji na podršci svih ovih godina, a bez koje sve ovo ne bi bilo moguće. 

– Mi se tamo ovom manifestacijom obraćamo i turistima, ali prije svega domaćim ljudima koji tu našu manifestaciju već smatraju kao najnormalniju i željno očekuju da Zagorci ponovno dođu u Rijeku taj zadnji tjedan u kolovozu – dodao je župan, pa istaknuo neke o benefita ova manifestacije:

– Putem ove manifestacije smo spojili naše poduzetnike i gospodarstvenike koji su zajedničkim snagama ušli na tržište s nekim svojim proizvodima, a isto tako mi imamo neke tvrtke iz Zagorja koje su ovdje u Rijeci otvorile svoje dućane. Također, neke naše tvrtke i OPG-ovi su sa svojim proizvodima ušli u riječke hotele ili hotele na području Primorsko – goranske županije. Dakle, osim klasične promocije koju smo u Rijeci radili da privučemo turiste u Zagorje, napravili smo i to da našim poduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima omogućimo ulazak na za njih sasvim novo tržište – istaknuo je župan te dodao da je manifestacija “100% Zagorsko u Rijeci” posjećenija nego ona u Zagrebu, a što svakako znači da je dobro pogođena.

Najbolje što imamo 

Tradicionalni obilazak riječkog ‘Korza’ s gradskim i županijskim čelnicima bit će ovog petka u 11 sati, a s obzirom da se ove godine radi o 10. godini održavanje ove manifestacije u Rijeci, u znak zahvale će se u Rijeci, do kraja godine, održati i izložba zagorskog umjetnika Stjepana Đukića Pište te jedan koncert.

– Što se samog sadržaja ove manifestacije tiče, na Korzu ćemo izložiti sve najbolje što imamo, a izlagat će naši vrhunski vinari, proizvođači bučinog ulja, drvenih igračaka i licitarskih srca, pa sve do proizvođača suhomesnatih proizvoda i mlinaca. Samo najbolje za naše prijatelje Riječanke i Riječane. Najave su da će dan biti pravi ljetni, a mi ćemo ga dodatno zagrijati programom kojeg smo pripremili – najavio je župan Kolar.

Također, kako je otkrio, “100% Zagorsko” će se iduće godine održati i u Umagu, Splitu te Vukovaru, a u malo izmijenjenom obliku će prisustvovati i u Osijeku. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba