Posjetitelji Špancirfesta će imati jedinstvenu priliku vidjeti 712.000 eura vrijedan izložak - evo o čemu se radi

VARAŽDIN: Otvorena izložba umjetnika svjetskog glasa Nikole Vudraga

Objavljeno: 18.08.2023. zagorjeinternational

Izložba skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga iz opusa “Heraklovi zadaci” i popularne mrežaste glave “Iron Maiden“ otvorena je jučer na terasi Park Boutique Hotela. O izložbi je govorio sam autor, a otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković. Otvorenju izložbe nazočili su i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina.

Serija “Heraklovi zadaci“ sastoji se od skulptura u cor-ten čeliku, te konceptualno prati zadatke kroz psihološku, animalističku i astrološku studiju, što je i sama legenda o zadacima. Izložba u Varaždinu svojevrsni je uvod u izložbe u Francuskoj te sljedeće godine u Engleskoj. Naime, postavu skulptura u Varaždinu Nikola Vudrag iskoristit će također za pripremu vizualnih materijala potrebnih za izložbe koje slijede u Sologni kod Pariza ove godine te 2024. godine u Europskom kulturnom centru u Veneciji te Saatchi Gallery u Londonu. 

Zamjenik Marković, koji je dao početnu ideju da se ostvari ova izložba, istaknuo je kako je Nikola Vudrag ne samo jedan od najpoznatijih, već i najaktivnijih suvremenih umjetnika u Republici Hrvatskoj čiji je rad zbog jedinstvenog, prepoznatljivog stila poznat i priznat u Europi i svijetu te izrazio zadovoljstvo što će i posjetitelji 25. jubilarnog Špancirfesta moći uživati u njegovim djelima. Napomenuo je kako su Nikola Vudrag i njegova djela vrijednost Varaždina kaju treba svakako sačuvati. 

Nikola Vudrag je i autor najveće skulpture Nikole Tesle na svijetu koja je od 2021. godine postavljena ispred Tehnološkog parka, izlagao je na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi te je i priznati autor brojnih medalja i javnih priznanja, a njegova  “Iron Maiden“ – “Čelična djeva“ na dobrotvornoj aukciji čija su sredstva bila namijenjena za obrazovanje djece u Gani i Ukrajini, održanoj početkom lipnja u Varšavi postigla je cijenu od čak 712.000 eura. Nikola s obitelji živi i stvara u Varaždinu. Na Šetalištu Vatroslava Jagića izložba skulptura Nikole Vudraga ostat će otvorena do 3. rujna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba