SVAKA ČAST: Nesebičnošću je Željko Čleković spasio na desetke života u skoro 50 godina dugoj karijeri darivanja krvi

“Planiram dati krv 160 puta, a ovo je i obiteljska tradicija – zajedno smo dali preko 300 doza”

Objavljeno: 18.08.2023. zagorjeinternational

Nesebičnim darivanjem krvi iz godine u godinu spašavaju se bezbrojni životi. Svjestan te činjenice je potpredsjednik Županijske skupštine KZŽ i predsjednik ŽO HSU Željko Čleković koji vlastitim primjerom promiče ovaj plemeniti čin. Naime, Čleković se je našao u probranom društvu darivatelja krvi koji su dali više od 100 doza krvi, štoviše dao ih je točno 153.

Ovo je bio izvrstan povod za današnji prijem kod krapinsko – zagorskog župana, ali i prilika za prisjetiti se prve dane doze krvi, što nije bilo pretežito teško, s obzirom na to kako Željko Čleković čuva u svojim knjižicama baš svaki datum.

– Smatram kako je ovo prijem za sve darivatelje krvi pa i one van naše županije, a ja sam samo mali kolačić tih humanitarnih akcija već dugi niz godina. Prvi put sam dao krv 13. siječnja 1976. godine te mogu biti ponosan na sve te godine, jedino sam tri puta bio odbijen. Prvo jer sam bio u BiH u Međugorju, drugi put je bila korona, a treći put je bila viroza kod doktorice i mene pa nismo uspjeli – prisjetio se je Željko Čleković koji je ovom prilikom već najavio sljedeće darivanje:

– Kad bi preskočili darivanje u na primjer Zlataru, uvijek bi uslijedila jurnjava u Zabok ili Krapinu kako bi se dala doza. Još bih u sljedećih pet godina dao 10 puta (op.a. poslije 60 godine može davati samo dva puta godišnje) pa bi to bilo 160 za krunu karijere. Ujedno, ovo je obiteljska tradicija, imamo više od 300 davanja krvi, od mame, supruge, sina, snahe i zeta. Uskoro dolazi listopad kad svoj dan imaju osobe treće živote dobi, ali i darivatelji krvi te sam uvjeren kako će se akcijama odazvati i Županija – kazao je Čleković.

Koliko je ovaj pothvat bitan, ali i težak podcrtao je župan Željko Kolar te je ovom prilikom istaknuo ljudske kvalitete darivatelja Željka Čleković.

– Svojim primjerom, humanošću, solidarnošću i odgovornošću prema zajednici, Željko je primjer mladim ljudima i svima nama ostalima kako zapravo čovjek skroman, radišan ali i odgovoran, može pridonijeti svojoj zajednici i kako zapravo može spasiti. Ovdje se ne govori o spašavanju jednog života, ovdje se govori o spašavanju na desetke ljudskih života jer krv je tekućina koju ne možemo proizvesti iz ničeg, ne možemo je posaditi, ne možemo je uzgojiti, jednostavno mora ići iz vene, tako da Željko, veliko hvala na ovom tvom doprinosu – poručio je župan Kolar dodavši zahvalu i svim 190-ero darivatelja koji su prošli brojku od 100 darivanja u KZŽ, ali i svakom onome koji je barem jedanput dao krv jer je time nekome spasio život.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba