55. PRVI GLAS ZAGORJA: Ususret otvorenju jedne od najposjećenijih manifestacija u Zagorju

“Svetokriški ptiček spreman je ponovno zapopevati, u svakom segmentu pokušali smo zadovoljiti svačiji apetit”

Objavljeno: 17.08.2023. Alen Brodar

Jedna od najpopularnijih zagorskih manifestacija, koja uvijek ‘zabljesne’ krajem ljeta, 55. Prvi glas Zagorja u Svetom Križu Začretju, nam je pred vratima, svečano otvorenje je ove subote. Stoga se načelnik Marko Kos još jednom osvrnuo na uistinu bogat program, s naglaskom na novitete, kojih ove godine neće nedostajati.

– Naš ptiček je spreman ponovo zapopevati, imamo pregršt sadržaja. Već prvog dana bit će atrakcija izložba ‘Lupinizam’ Stephana Lupina, koji se na takav način nije pojavio u Zagorju sigurno već godinama. Odmah prve večeri bit će i koncert najizvođenijeg izvođača u Hrvatskoj u prošloj godini, Matije Cveka i njegovih Funkensteinsa.

Ma cjelokupni program smo sa sitnim detaljima, ali i raznim sadržajima uistinu pokušali obogatiti. U svakom segmentu pokušali smo zadovoljiti svačiji apetit – od najmlađih koji će dobiti dobar sadržaj za svoje interese, ali i da si može pojesti fini ćevap, pa do onog najzahtjevnijeg nepca, koje će moći popiti vrhunsko vino i pojesti fino pureće meso, dakako uz dobru pjesmu i ples koji će biti prisutni čitavog tjedna.
Kad smo već kod purice i vina, što će se moći probati već dan nakon otvorenja, dakle u nedjelju, to je pobliže predstavio poznati chéf, koji će je pripremati sad već treću godinu, Tomislav Špiček.


– Čak su i opjevali purana i puricu, tako da su neizostavna namirnica koja je kod nas doma, ali i u ugostiteljstvu. Drago mi je da možemo raditi na poboljšanju gastronomske ponude upravo s puricom. Ove godine razmatramo prijedloge za raditi puricu s krpicama kako ne bi bila stalno s mlincima. Volim iskoristiti sve od purice tako da bi drugo u ponudi bio danas vrlo popularni ‘club’ sendvič ili pureći burger. Naravno uz sve to bude i tradicija ostala, radit ćemo na licu mjesta jedno jelo za što se nadam isto velikoj posjećenost – najavio je Špiček.

Načelnik Kos nadovezao se na Špičeka:

– Što se tiče same purice, oživljavamo stare prostore u Svetom Križu Začretju, pa smo to događanje preselili zbog velike posjećenosti na prostor Banovine. To je stari rustikalni prostor koji pomalo dobiva svoj šarm. Uređenje samog prostora bit će malo drugačije, nešto što se u Zagorju još nije vidjelo, a to je šator kakvog još nije bilo čak ni u sjevernom dijelu Hrvatske. Sasvim je to drugačiji koncept, u stilu piknika pod šatorom koji je u obliku baldehina, koji nije ni proziran, niti plastičan, već vrlo efektan. Napravili smo i novi vizual tog događanja Purice i vina, prilagođavamo se vremenu, te bismo jednostavno željeli da ta gastro delicija koja postoji na našim prostorima zaživi još jače – kaže Kos te poziva sve na hit predstavu Histriona, Krčmarica Purgerica, koja je na rasporedu u ponedjeljak:

FOTO: Histrioni

– Svi ste svjedoci da je izuzetno kvalitetno dobro posjećena u Zagrebu, a zvijezda je naša domaća puca, Krapinčanka, Dea Presečki. Vjerujem da će, s obzirom na to da je to nova predstava, s vrhunskim glumcima, uz dobro vrijeme, svetokriški trg biti ispunjen uz izvanredan ambijent – kaže Kos koji dodaje da neće nedostajati ni sportskih sadržaja, kao ni onih za najmlađe:

– Kako naši dečki iz Jedinstva svako godine smišljaju nešto novo kako bi se privukla pažnja ljudi prema sportu, na čemu im čestitam. Prošle godine mogla se vidjeti i velika paintball arena koje također nema na području Krapinsko – zagorske županije te se taj prostor Banovine prilagođava našim najmlađima, tako da klinci kroz čitav tjedan imaju što raditi, kad njihovi starci dođu na koncert ili čašu finog vina – kaže Kos, naglasivši da je Prvi glas Zagorja, festival pjevača amatera, također jedinstven u Zagorju, s obzirom na činjenicu da pjevače na pozornici uživo prati ‘big band’. Na festivalu će sudjelovati 14 pjevača od kojih je 10 debitanata. Pjevači dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije. A upravo je taj veliki orkestar koji će ih pratiti razlog što je ove godine Prvi glas Zagorja u petak 25. kolovoza u jednoj večeri, a ne u dvije, kao što je dosad bila praksa, s obzirom na to da na istu tu pozornicu večer kasnije stižu legende, Parni valjak.

– Uspjeli smo ih nagovoriti da dođu u Začretje, nisu u Zagorju nastupali dvadesetak godina, a tu je prste imao i naš maestro Franjo Mraz, koji je s Husom išao u školu, dapače, u isti razred. Kako smo mi njih uvjerili da dođu, tako su i oni nas uvjerili da se pozornica neće moći u istoj večeri prilagoditi i njima i velikom orkestru – objašnjava Kos.Svetokriški ‘pijac’ kako ga zovu domaći, tako će svake večeri biti popunjen.

– Što se tiče Trga, u zadnjih nekoliko mjeseci se svi festivali u Zagorju uljepšavaju, pa smo odlučili da će biti trg potpuno zatvoren kroz čitav tjedan, a bit će dva obilazna pravca. Na trgu će u odnosu na prošle godine još biti upotpunjena eno i gastro ponuda, dakl bit će dosta noviteta, lijepih novih stvari. Da ne objašnjavam dalje, jednostavno, dođite nam u Sveti Križ Začretje i uživajte – pozvao je Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba