Ministar Filipović se osvrnuo na sajmene dane, benzinske koje prodaju kruh i cijene po trgovinama

“Ja odojak za 60 eura nikad ne bih kupio”

Objavljeno: 17.08.2023. zagorjeinternational

Sve što sam radio dosad radio sam pošteno i časno i tako ću nastaviti u budućnosti, rekao je jučer ministar Davor Filipović na RTL televiziji gdje je komentirao rast cijena i kakav utjecaj ima Vlada na njih.

– Kad pogledate što je vlada radila u proteklih godinu dana, onda možete vidjeti da smo ograničili cijene energenata, goriva, električne energije i plina. Stvorili smo predvidiv okvir u razmjerima najveće energetske krize koja se dogodila da bi naši poduzetnici mogli poslovati. To daje rezultate u kontekstu života naših građana. Zamislite da je cijena energije 60 posto skuplja kao što je u Sloveniji, ali to se nije dogodilo zbog intervencije vlade – rekao je Filipović te se dodatno dotaknuo trgovačkih lanaca: 

Odgovorno ponašanje

– Što se tiče cijena u trgovačkim lancima, moramo se svi odgovorno ponašati. Ako Vlada napravi sve, onda se očekuje odgovorno ponašanje od strane trgovačkih lanaca i proizvođača hrane. Kod dijela trgovaca sigurno je izostalo to odgovorno ponašanje. Vlada je napravila sve što smo mogli napraviti – rekao je Filipović, prenosi Index

Novinar RTL-a oprimjerio je pitanje s konkretnom cijenom odojka od kilogram i pol koji se prodaje po 60 eura.  

– Ja takav odojak nikad ne bih kupio. Dio ljudi uopće ne pita koja je cijena. Najbolju poruku trgovcima, a i proizvođačima hrane – onom dijelu njih koji neopravdano dižu cijene mogu poslati hrvatski građani – da neće kupovati više te proizvode – da će se suzdržati od određene potrošnje i da će otići kod trgovaca koji su korektni – kazao je Filipović.

Iz dana u dan sve više gradova i općina diljem RH proglašava sajmene dane kako bi omogućio rad trgovcima nedjeljom i blagdanima.  

– Zakon o trgovini – dopune smo uveli da bismo omogućili našim građanima, posebno onih 86.000 žena koje rade u trgovini jedan kvalitetan balans između poslovnog i obiteljskog života. Ovdje smo išli prema trgovini, to je bio program HDZ-a na prošlim izborima. To je jako dobro jer će omogućiti ljudima da vrijeme kvalitetno provedu s najmilijima. Sajamski dani? To nije zaobilaženje zakona, predvidjeli smo to u Zakonu – prigodna prodaja. To je ciljano ostavljeno da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave mogu proglasiti sajamske dane. Na Velikoj Gospi imate različite štandove i prodaju. Ono što Zakon govori je prigodna prodaja se organizira za određeni sajam, priredbu ili manifestaciju –  objasnio je Filipović.

Ništa posebno

Nadalje, benzinske postaje su izuzete iz Zakona o radu nedjeljom te su sad preuzele posao pekarnicama.- Benzinske pumpe – dio njih je i dosad imao prodaju pekarskih proizvoda u svom asortimanu. Ne vidim da se tu događa nešto posebno. Ne vidim što to ne možemo kupiti u šest dana u tjednu da baš nedjeljom moramo kupovati kruh ili ići u trgovinu. Sve se to može napraviti u danima prije. Treba se vratiti na svrhu – da obitelji provode vrijeme skupa – zaključio je ministar Filipović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba