Prema prvim procjena šteta iznosi 560.000 eura – evo do kad ju trebate prijaviti

CESTICA: Zbog izlijevanja Drave župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu

Objavljeno: 17.08.2023. zagorjeinternational

Varaždinski župan Anđelko Stričak proglasio je jučer prirodnu nepogodu – poplava za Općinu Cestica.

Naselja Lovrečan Otok i Otok Virje na području Općine Cestica je u razdoblju od 4. do 8. kolovoza pogodila poplava uzrokovana velikim vodnim valom pristiglim iz Slovenije. Zbog izlijevanja rijeke Drave i visokih podzemnih voda nastale su velike štete na poljoprivredi, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, stambenim, poljoprivrednim i poslovnim građevinama, opremi, javnoj infrastrukturi, okolišu te cestama.

Prema zaprimljenom zahtjevu, prva procjena ukupne štete iznosi 560.000 eura. Značajne su i štete na stambenim i gospodarskim objektima koje, prema preliminarnim procjenama, iznose od 70 do 100 posto.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prva izvješća, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba