Najviše upravo ova hrskava hrana izaziva rizik od kognitivnih problema

Ako vam je stalo do zdravlja mozga – izbjegavajte ovih šest namirnica

Objavljeno: 08.08.2023. zagorjeinternational

Uzimajući u obzir statistiku da će gotovo svaki drugi Amerikanac iskusiti kognitivne promjene nakon navršenih 70 godina, nije iznenađujuće da očuvanje zdravlja mozga postaje prioritet za mnoge. Među ključnim koracima za postizanje tog cilja, smanjenje unosa određenih namirnica koje imaju negativan utjecaj na mozak stoji visoko na popisu.

Dr. Dale Bredesen, neurolog, naglašava važnost minimiziranja upalnih procesa i izloženosti toksinima kako bismo očuvali optimalno zdravlje mozga. Kako piše Eat Thit, jedna namirnica se izdvaja kao posebno opasna za mozak i njeno izbjegavanje preporučuje se koliko god je to moguće – pržena hrana.

Iako pržena hrana privlači svojim okusom i hrskavošću, često može nanijeti štetu zdravlju mozga. Rezultati meta-analize objavljeni u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” ukazuju na vezu između čestog konzumiranja pržene hrane, poput pržene piletine, i povećanog rizika od kognitivnih problema. Za one koji vole hrskavu piletinu, preporuka je da je radije paniraju i ispeku umjesto prženja u dubokom ulju, piše klik.hr.

Međutim, pržena hrana nije jedina koja može ugroziti zdravlje mozga. Portal “Eat This” identificirao je još šest namirnica koje bi trebalo izbjegavati ako brinete o zdravlju svog mozga. Na tom popisu su gumeni bomboni, riba sabljarke, hot-dog, brza hrana, krafne i keksi.

Kombinacija zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i pravilne skrbi o mentalnom zdravlju može igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od kognitivnih problema s godinama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba