Ovakvo stanje će potrajati još 24 sata

REKORDNI VODOSTAJ: Mura dosegla 537 centimetra – nasip izdržao

Objavljeno: 06.08.2023. zagorjeinternational

Sava u Zagrebu stagnira oko 556 centimetra u Jankomiru te 440 centimetra na istočnijem mjernom mjestu, no očekuje se pad vodostaja. Nizvodno od Zagreba vodostaj i dalje raste te je u Rugvici blizu proglašenja izvanrednog stanja.

Vodostaj Kupe u noći je znatno opao, no Sava i Drava blizu su proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava u više mjesta. Najkritičnije je ipak još uvijek u Murskom Središću gdje je Mura jutros dosegla 537 centimetra, iako se prognoziralo ‘tek’ 500 do 520. Time je oboren rekord iz 2014. kada je maksimalni vodostaj iznosio 528 centimetra, piše Večernji list.

– Srećom što imamo ovaj nasip koji smo izgradili 2021. sredstvima Hrvatskih voda i Europske unije. Dakle, on drži vodu da ne uđe u ovaj veliki prostor gdje je 30, možda čak i 50 kuća koje bi stradale. Najgora situacija je u naseljima Marov, Žabnik i Vrhovljan. Znači, tamo je potencijalno 20 kuća koje bi mogle biti ugrožene ako bi se vodostaj digao preko 550 centimetra – rekao je Martin Srša, načelnik Svetog Martina na Muri, prenosi HRT.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poslao je umirujuću poruku stanovnicima naselja uz rijeke, ali i poručio da je svugdje potrebna budnost i oprez. Naveo je da su svi zagrebački nasipi u dobrom stanju i da vjeruje da će se sutra više pozornosti posvetiti velikogoričkom području.

– Vidimo da neće biti dodatnog povećanja dotoka iz Slovenije, sada smo na vršnom opterećenju   – rekao je Đuroković govoreći o prilikama na području Zagreba. Kazao je da još rijeka Krapina prihranjuje područje Zagreba i drži razinu vodostaja. Ovo će potrajati još nekih 24 sata, a neke ugroze ne bi trebalo biti, istaknuo je Đuroković, prenosi Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba