Evo što je potrebno kako bi sudjelovali na ovoj jedinstvenoj izložbi

MARIJA JURIĆ ZAGORKA: Virtualna postava povodom 150 godina rođenja književnice koju čitaju generacije

Objavljeno: 06.08.2023. zagorjeinternational

Kao što je poznato, do danas nije ostao velik broj predmeta koji su pripadali Mariji Jurić Zagorki, a kuće njezina djetinjstva prepuštene su propadanju. Međutim, ono što još uvijek nije nestalo su sjećanja, dojmovi i osjećaji koji nas vežu za ovu popularnu spisateljicu, novinarku i borkinju za ženska i ljudska prava. Upravo njih se želi objediniti na jednom mjestu kako bismo javno pokazali razmjere njezina utjecaja na život svih generacija koje su uživale i još uvijek uživaju u njezinim djelima.

Stoga, povodom 150 godina od Zagorkina rođenja pozivaju se svi zainteresirani ljubitelje lika i djela Marije Jurić Zagorke da se pridruže u stvaranju virtualnog postava posvećenog ovoj našoj novinarki, književnici i borkinji za ženska i ljudska prava i da podijele načine na koje je Zagorka utjecala na njih.

– Vi se sjećate, u najtežim vremenima u beznadnim časovima diktature vi i ja, mi smo se tajno sastajali u štampanim recima mojih romana, i tu izmijenili svoj osjećaje. A sada prije svršetka meni je dužnost i pravo, da vama, publici i širokim slojevima, koji ste mi iskazivali tako dugotrajnu, postojanu vjernu sklonost, od sve duše hvalim, pa ako su vam moji retci bili bijeli rupčić, kojim ste otirali znoj s vašeg radnog čela, tada sam svoju zadaću ispunila – pisala je Marija Jurić Zagorka.

Sudjelovati u kreiranju ovog virtualnog postave možete slanjem radova na mail: [email protected].

Potrebno je poslati svoju fotografiju s nekom Zagorkinom knjigom (ili cijelom kolekcijom ako je imate), mjestom iz Zagorkina života ili romana, predmetom u Memorijalnom stanu i slično. Kratki tekst (maksimalno 800 znakova s razmacima) o tome zašto volite Zagorku – njezin utjecaj na vas, prvi susret s njom, prvi roman ili omiljeni roman koji ste pročitali, tko Vas je potaknuo da počnete čitati njezine romane, mjesto koje ste posjetili iz njezina romana ili života i slično. Valjda napomenuti kako tekst može biti potpisan punim imenom i prezimenom ili inicijalima, uz navod vaših godina u zagradi.

Rok za slanje radova je 1. prosinac 2023. godine.

– Pokažimo zajedno koliko važno mjesto Zagorka ima u našoj kulturi i povijesti – poručuju iz Centra za ženske studije.  

Ovaj program podupiru Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba