Saborski zastupnik Kajtazi osudio silovanje mačke u romskom naselju

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Ovo nije izoliran slučaj

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Na inicijativu udruge “Prijatelji životinja”, u srpnju je održan sastanak saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Luke Omana, predsjednika Udruge. Povod sastanku bio je nedavni užasan slučaj brutalnog mučenja i silovanja mačke, što su počinila maloljetna djeca u romskom naselju Međimurske županije. 

– S obzirom na to da ovo, nažalost, nije izolirani slučaj u romskim naseljima, već se slučajevi zlostavljanja životinja redovito ponavljaju, te probleme treba sustavno rješavati. Smatramo da je pomoć u romskim naseljima potrebna i životinjama i ljudima, prvenstveno u edukaciji i dosljednoj provedbi svih zakona. Obratili smo se gospodinu Kajtaziju jer vjerujemo da kao saborski zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine može imati jako bitnu ulogu u prijeko potrebnim promjenama. Potrebno je njegovo angažirano djelovanje i jasna osuda zlostavljanja kako bi se takvo ponašanje prekinulo – istaknuo je Luka Oman nakon sastanka.

Osuda 

Veljko Kajtazi osudio je užasan slučaj zlostavljanja mačke i na održanom sastanku i na svojem službenom profilu na Facebooku te obećao da će razgovarati o ovom pitanju s članovima na sljedećem sastanku Saveza Roma. Dodao je da će u skorije vrijeme zajednički posjetiti Međimurje i poslati poruku da ovakve slučajeve treba ozbiljno shvatiti.

Jedna od tema sastanka bio je i izvještaj o projektu zbrinjavanja pasa u romskim naseljima Međimurske županije koji je izradila Aleksandra Hampamer. U njemu je jasno naglašeno da je čakovečko sklonište za životinje preopterećeno primanjem stalno novih ranjenih, polomljenih i na najužasnije načine zlostavljanih pasa iz romskih naselja, koji usto pate od brojnih zdravstvenih problema. „Razgovarali smo i o boljoj zakonskoj zaštiti životinja te prijedlozima za izmjene i dopune postojećeg zakona, što ću sigurno podržati kao što je to bio slučaj i ranije kada sam ulagao amandmane na Zakon o zaštiti životinja”, najavio je Kajtazi.

A upravo su, smatraju “Prijatelji životinja”, izmjene Zakona o zaštiti životinja nužne kako bi se zaustavila alarmantna situacija. S obzirom na više od 10.000 napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj, od kojih rastući broj dolazi iz romskih naselja, potrebne su konkretne zakonske izmjene i u smjeru preventive, prvenstveno kastracije koja je dokazano učinkovita i nužna metoda kontrole populacije pasa i mačaka. Stoga predlažu propisivanje obavezne kastracije, po uzoru na Grčku, koja je 2021. godine propisala da je kastracija pasa i mačaka obavezna za sve, uz neke medicinske iznimke, osim za licencirane uzgajivače.

Kastracija 

– Kastracija kao obavezna metoda razmnožavanja pasa i mačaka iznimno je važna mjera i njezinim propisivanjem hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja pomoglo bi se gradovima i općinama u lakšoj provedbi Zakona kako ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru. Time bi se poticala i odgovorna skrb prema psima i mačkama te se smanjilo nekontrolirano razmnožavanje i napuštanje životinja, čiji teret, osim jedinica lokalne i regionalne samouprave, u velikome broju snose udruge za zaštitu životinja – zaključuju “Prijatelji životinja”.

Prijedlozi “Prijatelja životinja” za izmjene Zakona o zaštiti životinja mogu se pročitati na stranici www.boljizakon.net, a više informacija o odgovornom skrbništvu i prednostima kastracije nalazi se na službenim stranicama udruge “Prijatelji životinja”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba