Projekt ‘One Sun Connecting North and South’

VARAŽDIN: U dva mjeseca realizirane dvije fotonaponske elektrane na sportskim dvoranama

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Grad Varaždin je kao partner u EU projektu ‘One Sun Connecting North and South’ u protekla dva mjeseca realizirao postavljanje dvije fotonaponske elektrane na javnim zgradama i to na Sportskoj dvorani “Srednjoškolac” ukupne snage 20,25 kWp te na Sportskoj dvorani “Graberje” ukupne snage 52,5 kWp. Proizvedena električna energija koja će godišnje iznositi oko 85.000 kilovat sati koristit će za vlastitu potrošnju objekata, a potpisan je i Ugovor o korištenju mreže s HEP ODS-om, stoga će se višak proizvedene energije prodavati u mrežu. 

Nositelj ovog projekta je REA Sjever, a Grad Varaždin je partner na projektu, kao i Geotehnički fakultet iz Varaždina koji je također postavio svoju fotonaponsku elektranu ukupne snage 44 kW.

60.000 eura

Ukupna vrijednost ugovora o građenju i ugovora za nadzor građevinskih radova iznosi 60.812 eura od čega je bespovratni iznos 51.690 eura. Preostali dio iznosa od 9.122 eura bit će sufinanciran u iznosu od 50 posto od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je ostatak Grad Varaždin osigurao Odlukom o financiranju nužnih rashoda i izdataka. S obzirom na visoki udio sufinanciranja od ukupno čak 92,5 posto, period povrata investicije očekuje se već kroz nekoliko mjeseci rada elektrana. 

Gradonačelnik Neven Bosilj ističe kako je postavljanje fotonaponskih elektrana još jedan dokaz da Varaždin ide u smjeru urbanog, modernog zelenog grada tako da se što više koriste prirodni resursi, promišlja o ekologiji, štednji energije, smanjenju emisije CO2, a uz pomoć europskih sredstava.  

– Također, u ovom projektu Varaždin je pokazao bitnu suradnju i s drugim hrvatskim gradovima i općinama, s obzirom na to da je naš grad jedan od ukupno 16 hrvatskih gradova i općina u kojima je ovim projektom kroz objedinjenu javnu nabavu realizirano čak 29 pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana – poručio je gradonačelnik Bosilj.

Izvođač radova na postavljanju elektrana je tvrtka Elektro-instalacije Štefanić. U tijeku je testna faza i potpisivanje Ugovora o korištenju mreže, a postavljanje će službeno završiti nakon dobivene dozvole za trajni pogon od strane HEP-ODS Varaždin.  

Do svibnja 2024.

Projekt ‘One Sun Connecting North and South’ usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora te akademske zajednice. Projekt je započeo u kolovozu prošle godine, a provodi se u okviru Memoranduma o suglasnosti o provedbi EGP financijskog mehanizma između Islanda, Kneževine Lihtenštajna, Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske te programskog sporazuma o financiranju programa “Energija i klimatske promjene”.

Planirani završetak projekta je u svibnju 2024. godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba