PORCIJUNKULOVO: Spektakularnim vatrometom započelo čakovečko proštenje

“Od danas pa do iduće srijede, Čakovec je središte kulturnog, zabavnog i vjerskog života sjeverozapadnog dijela Hrvatske”

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Čakovečko proštenje ove godine u šest dana ove godine nudi niz sadržaja na nekoliko lokacija, s naglaskom na pozitivne emocije poznate kulturno-turističke manifestacije. 59. izdanje “Porcijunkulova” i službeno je krenulo svečanošću otvorenja u zgradi Scheier te mimohodom Zrinske garde Čakovec i kuburaške udruge Maruševec, spektakularnim vatrometom i svjetlosnom predstavom u Ulici kišobrana – Wave of light koja nas očekuje svih šest dana, od 22 do 2 sata.

Osim kišobrana, zone tradicije, dječje zone, VinoGrada, domaćih proizvoda, bogatstva kulturnog sadržaja ovog srca Međimurja i još pregršt događanja diljem ulica grada, velik broj posjetitelja u Čakovec će doći i zbog koncerata na velikoj bini kod SRC-a “Mladost”, gdje će ove godine nastupati Petar Grašo, Vanna, Željko Bebek, Crvena jabuka i Klapa Intrade, uz Juana De Marcosa Gonzalesa and The Euro-Cuban All Stars koji nam se zbog najave lošeg vremena predstavljaju u Centru za kulturu Čakovec.

Porcijunkulovo je odavno preraslo okvire Čakovca i Međimurja, prestalo biti samo vjerski događaj te postalo središnji ljetni događaj u ovom dijelu Hrvatske koji je prošle godine posjetilo oko 220 tisuća posjetitelja. Manifestacija je proširena na ukupno šest zona po cijelom gradu, pa će tako događanja biti prožeta od Perivoja Zrinskih, diljem centra i ulica grada, sve do stadiona Mladost. Na SRC-u “Mladost” sve posjetitelje očekuje glavna bina, a popratni koncerti i kod fontane na tzv. retro bini.

– Od danas pa do iduće srijede, Čakovec je središte kulturnog, zabavnog i vjerskog života sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Počinje još jedno Porcijunkulovo, a svi zajedno pobrinuli smo se da i ove godine zadovoljimo ukuse i okuse svih generacija Čakovčana i onih koji će ove posljednje srpanjske i prve kolovoške dane doći u Čakovec i prošetati gradskim ulicama. Kako kod organizacije takvih velikih događanja uvijek imate nepredviđene okolnosti. Ove godine to je kiša, no nakon svih peripetija koje nam je izazvala, vjerujem da smo uspjeli sve staviti na pravo mjesto. Ipak, shvatila sam da smo zaboravili ono najvažnije, a to je da je jezgra Porcijunkulova – proštenje. Skromnim franjevačkim proštenjem počela je manifestacija koja je danas izrasla u događanje koje u naš grad privlači posjetitelje iz svih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja. Bez obzira na raznovrsni program, namijenjen svim građanima, vrhunac ovog, kao i svih prethodnih proštenja bit će 2. kolovoza, za blagdan Gospe od Anđela – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini i zahvalila svim sponzorima koji su odlučili pripomoći financiranju programa na manifestaciji, svima vezanim uz organizaciju koji su uspjeli smjestiti svakog izlagača i sudionika, te svima onima koji će narednih šest dana ulicama grada širiti dobre vibracije, a putem društvenih mreža, pozitivnu i svečanu čakovečku atmosferu dijeliti širom svijeta.  

Ovo je 59. put za redom da Porcijunkulovo organizira Turistička zajednica grada Čakovca, a kako su naglasili sigurni su da će ove godine čakovečko proštenje biti bolje nego lani, ali i nešto slabije nego sljedeće – jubilarno 60. Pocijunkulovo.

– I ove smo godine uložili jako puno truda u organizaciju i žive te pune ulice danas, dokazuju da je Porcijunkulovo zaista najveća manifestacija u Međimurju. Mi smo s velikim ponosom dali sve od sebe da bude i najbolja dosad, nadam se da smo opravdali povjerenje i da će biti onako kako je planirano, za svakog ponešto. Želim svima šest dana vjere, tradicije i veselja, pokušajte naći nešto što još niste radili, probajte neki stari zanat, okušajte se u tradiciji, poslušajte neku novu glazbu, upoznajte nove ljude – rekao je direktor.

Potrebno je istaknuti kako su svojim nastupima svečanost otvorenja glazbenim intermezzom uveličali sopranistica Tamara Korunek Lesar, u pratnji Hrvoja Šenjuga na gitari, dok je program vodio Mario Jakšić.

Manifestaciju je za 2023. godinu otvorila gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, te uz direktora Turističke zajednice grada Čakovca Filipa Horvata sa suradnicima, svima poželjela dobrodošlicu. Otvorenju se pritom odazvao i manifestaciju posjetio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, zatim izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i gradonačelnik Mursko Središća Dražen Srpak, saborske zastupnice Andreja Marić i Boška Ban Vlahek, saborski zastupnik, ujedno gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, okružni upravitelj njemačkog okruga Rems-Murr dr. Richard Siegel sa suradnicima, župan Općine Lendava Janez Magyar, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić te mnogobrojni prijatelji Čakovca i manifestacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba