Održan radni sastanak Hercegbosanske i Varaždinske županije na temu budućeg Sporazuma o suradnji

STRIČAK: Upravo su pripadnici Varaždinske 7. gardijske brigade oslobađali područje prema bosanskom Grahovu kao preduvjet za Oluju

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Delegacija Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Vlade  Ivanom Vukadinom posjetila je jučer Varaždinsku županiju gdje je sa županom Anđelkom Stričakom, zamjenicom župana Silvijom Zagorec i njihovim suradnicima održan radni sastanak na temu budućeg Sporazuma o suradnji.

Naime, na posljednjoj sjednici Županijske skupštine odobreno je sklapanje Sporazuma o suradnji između Varaždinske županije i Hercegbosanske županije u Federaciji Bosne i Hercegovine čime će biti postavljeni temelji suradnje u području gospodarstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, kulture, sporta, mladih, te drugih područja u nadležnosti obiju županija.

– Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije prihvatio je ovaj poziv na sastanak gdje smo otvorili niz tema oko buduće suradnje. Smatram da imamo puno dodirnih točaka i temelja za suradnju – od Domovinskog rata, gdje su 1995. upravo negdje u ovo vrijeme, pripadnici legendarne Varaždinske 7. gardijske brigade oslobađali područje prema bosanskom Grahovu kao preduvjet da se organizira, tj. krene u vojnu redarstvenu operaciju Oluja. Potom, mnogi naši sugrađani Varaždinci su rodom ili porijeklom iz te županije, počevši od Zlatka Dalića, izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije, biskupa Bože Radoša kao i Branka Ivankovića. U naredno vrijeme ćemo dodatno usuglasiti i otvoriti niz suradnji na području gospodarstva, turizma, obrazovanja, sve ono gdje možemo vidjeti da ima mogućnosti za napredak. Sporazum o suradnji ćemo potpisati na svečanoj sjednici 7. rujna, dan uoči samog Dana Varaždinske županije i uz to ćemo obilježiti 30-tu obljetnicu ponovnog osnutka Varaždinske županije. Vjerujem da će sve to što smo danas dogovorili i što pripremamo biti na korist svih naših građana, kako Varaždinske županije tako i Hercegbosanske županije – rekao je župan.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije  Ivan Vukadin zahvalio se županu na organizaciji ovog posjeta te istaknuo kako je ovo njihov prvi službeni radni posjet.

– Komunikacija na razini Hercegbosanska županija – Varaždinska županija traje neka 3 mjeseca. Mogu sa zadovoljstvom reći da smo danas i u ta tri mjeseca dogovorili potpisivanje Sporazuma o suradnji na Dan Varaždinske županije kada ćemo i službeno postati županije prijatelji. Dodirnih točaka imamo jako puno, znamenitih žitelja Hercegbosanske županije koji su tu za stalno ili na privremenom radu, i obrnuto. U vrijeme Domovinskog rata pripadnici 7. gardijske brigade su dali svoj doprinos u pripremi akcije Oluja i oslobađanju Knina, ali i oslobađanju Bosne i Hercegovine te deblokadi Bihaća – rekao je Vukadin i zahvalio svim pripadnicima hrvatske vojske, a posebno Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem na svemu onome što čine za Hrvate u Bosni i Hercegovini zagovarajući njihov put u EU.

Delegaciju Hercegbosanske županije uz predsjednika Ivana Vukadina činili su i predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić te suradnici Ante Tadić, Arif Kovačević i Marija Šarac.  

Radnom sastanku prisustvovali su i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Kranjčec, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu Lovorka Horvat, županijski vijećnici Jadranka Bahlen, Željko Dvekar i Robert Puja, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu dr. sc. Milan Rezo, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.Nakon radnog sastanka delegacija je u pratnji župana i njegovih suradnika obišla Centar za posjetitelje u Županijskoj palači te posjetila Katedralu u Varaždinu gdje ih je dočekao i varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba