U sklopu manifestacije ‘Janine 2023.’ obilježen jedinstven dan namijenjen najmlađima

“Djeca su budućnost i ulaganje u djecu je kvalitetno ulaganje pa za prvo dijete potpora iznosi 435 eura, drugo 565, a treće 765 eura”

Objavljeno: 25.07.2023. zagorjeinternational

Ove godine obilježavanje Dana općine Lobor, u sklopu manifestacije “Janine 2023.”, obiluje bogatim programom od kulturnih, umjetničkih, sportskih, zabavnih, ali i dječjih događanja. Tako je Općina Lobor jedinstvena Općina na sjeveru Hrvatske koja je u sklopu obilježavanja svoga Dana jedan cijeli dan namijenila upravo najmlađim mještanima.  

U sklopu dječjeg dana jučer je održano darivanje novorođenih, organizirane su igre za djecu, nastup mažoretkinja, a odigrana je i predstava za djecu “Grimmix”, četiri bajke braće Grimm koju je izveo Kerekesh Teatar. Dječji dan organizirala je Udruga Sveta Ana, a pod pokroviteljstvom Općine Lobor, kojoj se načelnica Ljubica Jembrih, kao i Savjetu mladih Općine Lobor i DVD-u Lobor, zahvaljuje na odličnoj organizaciji.

Tradicionalni darovi 

Sve je započelo prijemom za roditelje mališana rođenih od Božića do početka manifestacije “Janine 2023.”, kojima je načelnica Jembrih, već tradicionalno, uručila male darove u obliku ukrasne kutijice koju izrađuje Udruga Sveta Ana, zlatnog privjeska i novčane nagrade. 

– Ove godine smo povećali novčane nagrade, pa sada za prvo dijete potpora iznosi 435 eura, za drugo 565, a za treće i svako sljedeće dijete 765 eura. Djeca su nam budućnost i ulaganje u djecu je kvalitetno ulaganje, ali moramo se držati financijskih okvira i mogućnosti našeg proračuna. No, kada imamo priliku, povećavamo sredstva koja ulažemo u našu djecu. Tako smo počeli i s nagradama za novorođene, povećali smo sufinanciranje dječjeg vrtića od strane Općine, iako je, nažalost, morala biti povećana ekonomska cijena vrtića. Osigurali smo sredstva kako bismo roditelje u lipnju oslobodili plaćanja ukupne cijene vrtića, što je, također, velika pomoć, a našu djecu pratimo i kroz osnovnu i srednju školu kao i fakultet  – izjavila je načelnica Jembrih, dodavši kako se mladim obiteljima pomaže i kroz poticaje za rješavanje pitanja stanogradnje na području Općine te je u tijeku Natječaj koji je objavljen na službenim stranicama Općine, a prijave se primaju do 27. rujna ove godine.

Načelnica je još dodala kako vjeruje da će svi ovi mališani biti polaznici loborskog dječjeg vrtića. Naglasila je i kako je prije nekoliko dana Vlada Republike Hrvatske donijela uredbu kojom će se uključiti u sufinanciranje stručnih suradnika i troškova dječjih vrtića. 

– Prema indeksu razvijenosti mi smo četvrta skupina, pa će se Vlada uključiti s otprilike 31 posto ili malo više. Zahvaljujući tome, oslobodit će se dio proračunskih sredstava koja ćemo i dalje ulagati u našu djecu – dodala je načelnica. Čestitala je svim roditeljima na bebicama, kako onima koji su postali roditelji prvi ili drugi put, tako i onima koji su se odlučili na treće dijete.

Predstava 

Nakon prigodnog darivanja novorođenih odigrana je predstava za djecu ‘Grimmix’. Jan Kerekeš iz Kerekesh Teatra kazao je kako je izuzetno sretan jer je gledalište puno djece.

– Lobor njeguje komediju i dobro kazalište i ovdje je kazališna publika zaista odgojena. Često se družimo u Domu, a sada po prvi put pored Lovačkog doma, na predivnoj pozornici koja će, nadam se, imati što češću uporabu za koncerte ili za predstave. Kada vrijeme posluži, ovo je jedinstvena pozornica  – dodao je Jan Kerekeš.

Na kraju odlično posjećenog dječjeg dana, i roditelji i mališani zajedno su se družili u igrama na otvorenom, čiju je organizaciju pomogao DVD Lobor. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba