Bliži se osmi tjedan štrajka u pravosuđu zbog čega su brojni procesi obustavljeno, međutim…

Kćeri Gordana Jandrokovića sudski je postupak riješen usred štrajka. Procijenjeno da je hitno 

Objavljeno: 19.07.2023. zagorjeinternational

Uskoro će biti osmi tjedan štrajka u pravosuđu zbog čega su obustavljeni brojni sudski procesi. Međutim, kći predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Klara (28), uspjela je ostvariti upis založenog prava na nekretnini. I to preko predsjednice Općinskog građanskog suda u Zagrebu Petre Kušević Fraculj, doznaje N1, prenosi 24sata.

– Vezano uz Vaš današnji upit navodimo da je ovaj sud tijekom štrajka Sindikata državnih službenika i namještenika RH u tijelima sudbene vlasti postupao i postupa po zahtjevima u hitnim zemljišnoknjižnim predmetima, pri čemu rješavatelj samostalno procjenjuje radi li se o hitnom predmetu. Na taj je način, prema podacima kojima raspolažemo, riješeno oko 30% ukupno zaprimljenih zahtjeva za vrijeme štrajka, što se mahom odnosi na zahtjeve za upis založnog prava. Naime, kako je upis založnog prava u pravilu pretpostavka za ispunjenje ugovora o kreditu, tako se upisi založnog prava provode kao hitni postupci za vrijeme trajanja štrajka – rekao je za 24sata glasnogovornik Suda Ivan Borković.

– Što se tiče konkretnog upita, uvidom u riješene predmete od 17. srpnja 2023. utvrđeno je da je taj dan riješeno 13 predmeta, a riječ je o upisima založnog prava. Uvidom u zbirke isprava na temelju kojih su ti upisi dopušteni, utvrđeno je da se u jednom ugovoru o kreditu kao korisnik kredita pojavljuje osoba K. J. koju navodite u mailu. Međutim, potpuno je netočna tvrdnja da je K. J. upis obavila preko predsjednice suda. Naime, navedena osoba nije se obratila ni predsjednici suda osobno ni Uredu predsjednika suda te predsjednica suda niti ne poznaje osobu po imenu K. J. niti je bila upoznata sa činjenicom da je na Zemljišnoknjižnom odjelu zaprimljen zahtjev za uknjižbu spomenutog založnog prava i nije dala bilo kakvu uputu bilo kojoj osobi na Zemljišnoknjižnom odjelu o postupanju po tom zahtjevu – nastavio je.

– Što se tiče vašeg daljnjeg upita mogu li svi građani obaviti hitan upis založnog prava na nekretnini, ponovno se ističe da sud za vrijeme trajanja štrajka postupa u svim zemljišnoknjižnim predmetima za koje se utvrdi da su hitne naravi te zaduženi rješavatelji zemljišnoknjižnih predmeta u svakom pojedinom slučaju samostalno odlučuju radi li se o hitnom predmetu te ovisno o tome donose odgovarajuće odluke u tom predmetu – pojasnio je Borković. 

Iz Ureda predsjednika Sabora kratko su priopćili da Jandroković nema nikakve veze s navedenim predmetom, niti je na bilo koji način utjecao na njegovo rješavanje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba