Ante bratu rekao da je j***č, pa ga ovaj tužio. Optužba odbačena

SUD: Te riječi, kada su izgovorene između dva punoljetna muškarca, mogu imati i pohvalne konotacije

Objavljeno: 12.07.2023. zagorjeinternational

Braća Ante (30) i Marko (28) nedavno su završili na sudu zbog svađe koja se dogodila u ožujku prošle godine u 20.30 sati u dvorišnom prostoru obiteljske kuće u naselju na širem zagrebačkom području.

Kako je stajalo u nepravomoćnoj presudi, Ante se nasilnički ponašao u obitelji prema bratu jer ga je verbalno vrijeđao pogrdnim riječima govoreći mu “je*aču iz Prečkog“, čime je kod Marka prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost, piše Danica.hr

Ante je proglašen krivim te je lani osuđen na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu 300 kuna, no protiv te je presude Ante podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu RH u kojoj, među ostalim, navodi kako riječi “je*aču iz Prečkog” ne predstavljaju same po sebi radnju koja bi se mogla smatrati verbalnim nasiljem.

– Štoviše, te riječi, kada su izgovorene između dva punoljetna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije. Te riječi uopće nisu bile podobne da kod Marka izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva – ističe se u žalbi.

Visoki prekršajni sud RH Anti je ukinuo presudu i oslobodio ga optužaba.

– Osnovano, Ante ističe da izgovorene riječi nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stupanj agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posljedice ugroženosti ili povrijeđenosti, što je biće inkriminiranog prekršaja. Niti sam oštećenik, brat Marko, nije na ispitivanju u nesmetanom kazivanju potvrdio navedene riječi, nego tek na izričit upit suda – zaključuje se u presudi višeg suda. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba