Dokaz da se priroda može sačuvati

Ovaj je grad stao na kraj neodgovornim pojedincima koji su smeće odlagali u okoliš

Objavljeno: 12.07.2023. zagorjeinternational

U Sajmišnoj ulici u Varaždinu u tijeku je uklanjanje otprilike 1.330 mnelegalno odbačenog, pretežito građevinskog otpada, na površini od 4000 m2 kojeg su neodgovorni pojedinci tijekom dužeg vremena odlagali u okoliš.

Odlagalište otpada – Krči koje se nalazi na utvrđenoj lokaciji na zemljištu u vlasništvu Grada Varaždina u Sajmišnoj ulici, sukladno smjernicama MINGO-a predstavlja “divlje” odlagalište. Grad Varaždin je navedenu lokaciju prijavio na Javni poziv za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je nakon provedenog postupka odobreno sufinanciranje u iznosu od 40 posto troškova uklanjanja.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 76.946,88 EUR s uključenim PDV-om, a radove izvodi Reciklaža Mišić d.o.o. Ugovoreni rok za izvođenje radova je 15 dana, a planirani završetak radova je 18. srpnja 2023. godine. Uz samo uklanjanje odbačenog otpada na ovoj će se lokaciji postaviti i sustav videonadzora kao mjera sprječavanja daljnjeg odlaganja otpada.

Fotografije PRIJE i POSLIJE:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo jer se Varaždin rješava još jedne “kritične odlagališne točke” u gradu.

-Na ovom mjestu neodgovorni pojedinci već si neko vrijeme uzimaju za pravo svoje smeće istovariti u okoliš i pritom nanose štetu, ne samo okolišu već i svima nama, građanima Varaždina koji zatim moramo plaćati njegovo uklanjanje. Dobro je što smo uspjeli putem Javnog poziva od Fonda dobiti sufinanciranje od 40posto jer je ovo zbrinjavanje teškog građevinskog otpada poprilično skupo, no stajemo na kraj svim takvim “kritičnim točkama” u našem gradu. Uz videonadzor vjerujem da se to neće više ponavljati. Apeliram na građane da savjesno postupaju prema prirodi i okolišu, u suprotnom će platiti pozamašne kazne – rekao je gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba