Šansa za život

Mileva ipak dobiva hrvatsko državljanstvo?

Objavljeno: 12.07.2023. zagorjeinternational

Hrvatsku je ganula priča o Milevi Simetić Saliji koja živi u mjestu Vintijan pored Pule, ima 26 godina i boluje od teške bolesti – primarne hiperoksalurije. Njezina jetra proizvodi oksalate koji su joj uništili bubrege, a sada napadaju i ostatak organizma. Zbog toga Mileva jedva hoda, ima 40 kilograma, a svaki dan provede i po šest sati na dijalizi.

Pošto je rodom iz Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj nema pravo na transplantaciju jetre i bubrega iako u Istri živi pet godina, udana je i rodila je dijete. Mjesecima čeka potvrdu MUP-a za dobivanje hrvatskog državljanstva i još ga uvijek nije dobila, no to će se uskoro promijeniti. 

Kako doznaje Index.hr, rješenje kojim će Mileva dobiti državljanstvo potpisano je i pečatirano u Ministarstvu unutarnjih poslova. Čeka se još samo otprema što znači da će Mileva u najkraćem roku dobiti državljanstvo što je preduvjet za transplantaciju koja joj može spasiti život. 

Kako bi MUP mogao donijeti rješenje o dobivanju državljanstva, bilo je formalno potrebno da Ministarstvo zdravstva da mišljenje temeljem kojeg MUP-ova Uprava za javne poslove onda izdaje državljanstvo kad postoji interes da se ono dodijeli. Procedure su odrađene i Mileva će uskoro biti hrvatska državljanka. 

Naglo pogoršanje

Mileva je do sada bila na dvije operacije bubrega i mokraćnih puteva te iako su joj prilikom operacija doktori izvadili sav kamenac, nakon mjesec dana na kontroli su doktori ustanovili da se kamenac vratio. Uz to, otkrili su i da joj jetra pojačano izlučuje oksalate koji se talože, stvaraju kamenac i uništavaju organe.

– Cijeli život sam pod nadzorom liječnika i sve je bilo u redu. Kada bi mi se kamen uvećao, doktori bi ga razbili laserom i tako stalno. Međutim, stanje mi se naglo pogoršalo nakon poroda u prosincu prošle godine kada sam počela povraćati i kada su mi počele oticati noge. Završila sam na Hitnoj gdje su mi otkrili katastrofalne nalaze. Tada mi je rečeno da moram na dijalizu – rekla je Mileva.

Problemi sa srcem

– Bubrezi su mi kao dva kamena, skroz su se osušili. Meni sada prvo treba jetra jer i da primim novi bubreg, oksalati koje ona proizvodi bi ga opet uništili. Zato mi prvo treba jetra pa tek onda bubreg. Da imam samo problem s bubrezima, mogla bih cijeli život ići na dijalize i tako živjeti. Međutim, najveći problem stvara jetra koja, sada kada su mi bubrezi skroz oštećeni, napada cijelo tijelo. Prsti su mi se iskrivili, gotovo da više ništa ne mogu raditi. Jedva držim sina koji ima osam mjeseci – objašnjava.

– Hodam jako teško, jedva napravim dva, tri koraka. Sada su mi se i ispod kože počele otvarati rane. Bila sam na ultrazvuku srca i na njemu se vidi da su ga oksalati napali i da se oko njega talože. Zbog toga može doći i do zatajenja srca. Osjetim ponekad da me srce zateže. Dogodi mi se da osjećam jako velik teret u prsima i da teško dišem – kaže.

Hitna transplantacija 

Inače, bolest koju ima Mileva brzo napreduje te prognoze za njeno zdravlje nisu dobre. Mogla bi živjeti još samo šest mjeseci zbog čega joj je potrebna hitna transplantacija jetre na koju u Hrvatskoj još uvijek nema pravo jer joj iz MUP-a nisu odgovorili na hitan zahtjev za dobivanjem hrvatskog državljanstva koje im je uputila u ožujku ove godine.

– Potrebna mi je hitna transplantacija jetre, ali samo ako imam hrvatsko državljanstvo. Ja u Hrvatskoj živim pet godina, tu sam se udala i rodila dijete. Imam zdravstveno osiguranje i preko njega idem na dijalize, ali je problem u tome što mi još uvijek nije odobreno hrvatsko državljanstvo – rekla je te dodala:

– Po pravnom putu imam pravo dobiti državljanstvo nakon sedam godina u Hrvatskoj. Zbog moje teške situacije, zatražili smo od Ministarstva da ranije dobijem hrvatsko državljanstvo, a time i priliku za transplantaciju jetre – dodala je za Index.hr.

Mileva ima šansu primiti lijek koji bi, ako se primjeni na vrijeme, mogao spriječiti potrebu za transplantacijom.

– To je cjepivo čija jedna doza košta 380.000 dolara. Ako bih ga sada primala, dok ne dobijem državljanstvo ili dok sam na listi čekanja, morala bih ga primiti jednom mjesečno kroz tri mjeseca, a onda nakon toga svaka tri mjeseca. Lijek zapravo blokira jetru da ne proizvodi oksalate – kaže Mileva.  

Podrška obitelji

Unatoč lošim prognozama, Mileva kaže da se ne misli predati, a u cijeloj borbi najveća podrška su joj muž i sin.

– Sin i muž su mi najveća motivacija za nastavak borbe. Cijela obitelj je uz mene. I u Bosni oni zajedno s mojim prijateljima skupljaju novac i organiziraju humanitarne akcije kako bi mi pomogli. Jučer smo gledali račun i na njemu je bilo 30.000 eura. Ovim putem zahvaljujem svima koji su odvojili od svojih usta i od svoje djece kako bi meni pomogli. Zahvaljujem se i svojim doktorima koji su jako dobri prema meni. Posebni su. Oni su dali sve od sebe, zvali su Ministarstvo, slali mailove i moje nalaze, ali ni oni još nisu dobili odgovor – kaže Mileva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba