Strava iz osječkog dječjeg doma

UZNEMIRUJUĆE! Odgojiteljica djetetu: Je*em ti mater, onu ku*vu, dobit ćeš po pi*ki

Objavljeno: 10.07.2023. zagorjeinternational

U javnost je procurila stravična snimka iz dječjeg doma u Osijeku. Na snimci iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje koju je objavio portal Telegram čuje se nepodnošljiv dječji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a povremeno ih nadglasava odgojiteljica. Djeci psuje, najgrublje ih vrijeđa i prijeti im.

˝Manijače glupi˝, ˝krava si glupa, zajebavaš˝, ˝ti si glupan, jebem ti mater, onu kurvu˝, ˝marš van˝, ˝dobit ćeš po pi*ki˝, ˝začepi gubicu˝, izgovarala je djeci. U jednom trenutku čuje se udarac, a jedno od djece počinje još jače plakati.

Dječji plač i krici na snimci su glasni i ne čuje se sve što odgojiteljica izgovara djeci. No i ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja djece, koja su sklonjena od svojih obitelji, za koje su Centri za socijalnu skrb, a potom i sudovi, odlučili da će bolje uvjete života imati u domu, prenosi Index.

Osnivač doma Klasje je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Na službenim mrežnim stranicama Doma Klasje stoji kako je njihova uloga ˝omogućiti uvjete u kojima će sva djeca biti odgajana u poštovanju, vrednovana i zbrinuta na principima jednakosti i demokracije˝ te kako će ta ustanova ˝pomoći djeci da iskoriste sve svoje mogućnosti kako bi izrasla u zadovoljne i odgovorne građane ovog društva˝.

Uznemirujuća snimka koju je objavio Telegram otkriva užas za koji se nikad ne bi saznalo da roditelji dvoje djece u dobi od nepunih tri, odnosno pet godina nisu bili dovoljno prisebni i iskoristili čistu slučajnost. Naime, majka te djece i njihov otac, koji žive u nesređenim odnosima, 12. lipnja nazvali su fiksni broj Doma Klasje kako bi se raspitali o svoje dvoje djece koja su ondje smještena. Vjerojatno je netko od djece podigao slušalicu pa su, kad se veza uspostavila, majka i otac začuli užasni dječji plač, a potom i histerične ispade odgojiteljice. Majka je bila pribrana pa je svojim mobitelom počela snimati ono što se čulo iz slušalice mobitela njenog nevjenčanog supruga, koji je tog prijepodneva nazvao Dom Klasje.

Zlostavljanje u osječkom domu sada su potvrdili iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Poručili su kako je nakon dojave o neprimjerenom ponašanju djelatnice prema djeci smještenoj u dječjem centru Klasje Ministarstvo u toj ustanovi provelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave.

Ministarstvo je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici “Klasje”, povodom zaprimljene obavijesti kako je na društvenoj mreži objavljena audiosnimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima, stoji u odgovoru Ministarstva na upite medija.

Navodi se kako je inspekcijski nadzor proveden sukladno odredbama Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi. Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor s ravnateljem i djelatnicima te obilazak smještenih korisnika.

Dodaju kako su, nakon provedenog nadzora, potvrđeni navodi iz zaprimljene obavijesti te kako je ravnatelj Centra, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice, poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu te izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa.

Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva poduzet će odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te obavijest o utvrđenim činjenicama dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj komori. Naredit će se i poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi, ističu u nadležnom Ministarstvu, piše Index.

Ravnatelj Klasja Vedran Škugor izjavio je Hini kako u Centru čekaju rješenje inspekcijskog nadzora, po kojemu će dalje postupati.

-Po saznanju o izgredu proveli smo, prema Zakonu o radu i našem Pravilniku, sve potrebne radnje iz naše nadležnosti, a o događaju je obaviještena i policija, jer u pitanju je zaštita prava djece – istaknuo je Škugor.

Ističe kako o spornoj audiosnimci još ne može govoriti, ali kako ta ustanova definitivno ne podržava i osuđuje verbalni ili bilo kakav drugi oblik nasilja nad djecom.

-Smatramo kako je to definitivno i isključivo izoliran slučaj, jer se kod nas radi maksimalno profesionalno i odgovorno, i iznimno mi je žao što nam se dogodilo nešto što nikako ne možemo opravdati – kazao je Škugor, dodavši kako Centar trenutno skrbi za više od 200 korisnika, na 14 lokacija u Osječko-baranjskoj županiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba