Sud joj odobrio sterilizaciju

Dosad je rodila osmero djece koju su joj oduzele institucije, a sada će roditi i deveto

Objavljeno: 09.07.2023. zagorjeinternational

Jedna će 38-godišnjakinja ovih dana u jednoj hrvatskoj bolnici roditi svoje deveto dijete nakon što su joj osmero djece, u dobi od pet do 17 godina, institucije već oduzele. Također, paralelno s porodom koji će biti obavljen carskim rezom, u bolnici će biti sterilizirana podvezivanjem jajovoda, piše Jutarnji list.

Odluka je to tročlanog vijeća jednog hrvatskog županijskog suda u izvanparničnom postupku koji je protiv 38-godišnjakinje inicirala njezina skrbnica, stručna radnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Naime, radi se o ženi djelomično lišenoj poslovne sposobnosti zbog trajnog stanja duševne zaostalosti na razini lakše do umjerene mentalne retardacije uz znakove poremećaja u ponašanju. 

Žena je u svibnju, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, dala suglasnost da se provede postupak sterilizacije jer se boji za svoje zdravlje i za svoj život te je pristala da sve sudske korake u njezino ime obavi njena skrbnica.

Sudski je vještak ginekolog analizirao sve dosadašnje porode 38-godišnjakinje i zaključio da je trenutna trudnoća visokorizična te da je u ovom slučaju opravdano i nužno podvezivanje. Svoje mišljenje objasnio je i njoj, nakon čega je stekao dojam da se ona sa sterilizacijom slaže. 

Inače, četvero je njezine djece već posvojeno, dok su ostala u Dječjem domu u Nazorovoj te čekaju posvojenje ili udomljenje. O sudbini djeteta koje će se tek roditi još se mora odlučiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba