Ukinuta joj i treća presuda, slijedi novo suđenje

Lažna udovica hrvatskog branitelja nezakonito tijekom 20 godina stekla 1,3 milijuna kuna 

Objavljeno: 07.07.2023. zagorjeinternational

Lažna udovica branitelja Barbara Hartman (68) iz Križevaca triput je proglašavana krivom te osuđivana na uvjetne zatvorske kazne. No, sva tri puta bi viši sud u žalbenom postupku ukidao presude i nalagao novo suđenje, a još jedno u nizu bi trebalo početi uskoro, piše Danica.hr.

Hartman se tereti da je tijekom 20 godina nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine od hrvatskog branitelja Franje, s kojim nije bila u braku u trenutku kad je poginuo. Prema presudi, u tome joj je pomogla drugookrivljena bivša šefica križevačkog Ureda za branitelje Štefica Jagušić (64).

U optužnici se navodi kako je Hartman 1994. godine u križevačkom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti s bivšim suprugom koji je poginuo na ratištu 1991. godine. Dobila je njegovu imovinu u kojoj je uživala 20 godina, no Općinski sud je u tri navrata odlučio da je to učinila protuzakonito.

Posljednji je puta bila osuđena na godinu dana uvjetno uz obvezu vraćanja 1,3 milijuna kuna plus kamate, a Jagušić je dobila 10 mjeseci uvjetnog zatvora. U novom odbačaju viši je sud naveo kako je Općinski sud “počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je izreka presude nejasna i proturječna sama sebi i u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama pa se prvostupanjska presuda ne može ispitati”.

Hartman je proglašena krivom da je “kazneno djelo počinila od 9. svibnja 1994. do 30. lipnja 2014. i da je u tom razdoblju uz prodane dionice Podravke s osnova obiteljske invalidnine ostvarila protupravnu imovinsku korist u iznosu 293.649,10 kuna, a s osnova obiteljske mirovine iznos 998.266,90 kuna”.

Jagušić je pak proglašena krivom da je svojim “nesavjesnim radom u službi u razdoblju od 3. srpnja 1998. do 30. lipnja 2014. u naprijed navedenim iznosima prouzročila štetu državnom proračunu RH i HZMO-u”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba