Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u posjetu KZŽ

“Ovo je županija koja pomaže Hrvate u Srbiji financijski, moralno, a od danas i po pitanju savjeta oko pretpristupnih pregovora s EU”

Objavljeno: 06.07.2023. Vanja Hozmec

S ciljem dijeljenja iskustava o cijelom procesu pristupa Europskoj uniji, ali i iskustva s brojnim izazovima nakon ulaska u EU, u Krapinsko – zagorskoj županiji trenutno je u radnom posjetu delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Predstavnici Županije će gostima u ova dva dana predstaviti sve procese kroz koje se prolazilo prilikom pristupa EU, a predstavit će i neke od važnijih projekata koji su realizirani europskim sredstvima na području županije. 

Edukativni program

Kako je istaknula dožupanica Jasna Petek, u te je svrhe pripremljen i edukativni program. 

– Pripremili smo prezentaciju o našem Poduzetničkom inkubatoru koji je jedan od europskih projekata, održat ćemo i predavanje naše Zagorske razvojne agencije, ključne institucije za pripremu svih naših projekata u Županiji, a osim toga, važno je prenijeti našim gostima iskustva naših Lokalnih akcijskih grupa koje provode sjajne projekte. Isto tako, želimo našim prijateljima pokazati naš Energetski centar Bračak u kojem djeluje REGEA, a upoznat ćemo ih i s trenutno najvećim projektom koji se provodi na području županije, a to je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku – najavila je Petek.

Uz navedeno, goste će se upoznati i s najvažnijim obilježjima županije, pa je tako organiziran posjet svetištu u Mariji Bistrici i Muzeju krapinskih neandertalaca. 

– Naše je prijateljstvo intenzivno već nekoliko godina i drago mi je da našim gostima imamo priliku ovim putem prenijeti sve ono što smo mi prošli u proteklih 10 i više godina, a vezano je uz pristupanje Europskoj uniji, izazove nakon pristupanja te realizaciju brojnih projekata – poručila je Petek.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić istaknula je da ovaj susret pokazuje da Krapinsko – zagorska županija doista razumije potrebe Hrvata u Republici Srbiji.

Tri stvari 

– Hrvati u Republici Srbiji su druga po veličini zajednica Hrvata izvan same Hrvatske, a nakon Bosne i Hercegovine. Mi živimo u specifičnim okolnostima i na žalost, bez podrške i pomoći Republike Hrvatske, naša opstojnost je tamo upitna. Tri su nam stvari potrebne da bi mogli opstati i da bi se mogli razvijati – to su financijska potpora, moralna potpora i potpora koju ćemo danas ovdje dobiti, a vezana je za pretpristupne pregovore Europskoj uniji te usavršavanje i kadrovsko snaženje – istaknula je Vojnić, pa nastavila:

– Ovo je Županija koja je po sve tri točke pomogla Hrvate u Republici Srbiji, na čemu smo zaista zahvalni. Kada bi se oslonili na Republiku Srbiju, mi bi mogli biti kao krovna institucija na razini kulturne udruge. Zahvaljujući Republici Hrvatskoj, Vladi, županijama, gradovima pa i pojedincima, mi zaista možemo funkcionirati kao krovna institucija. Župan Željko Kolar bio je jedan od inicijatora ideje da sve županije s malom potporom pomognu Hrvatima u Srbiji i da krovna institucija financijski može funkcionirati – rekla je Vojnić te dodala da je župan bio i na otvorenju Hrvatskog doma Matice te da je takva vrsta podrške doista potrebna za motivaciju zajednice.

Župan Željko Kolar uputio je čestitke predsjednici Vojnić na svemu onome što delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji radi za opstojnost Hrvata i očuvanje hrvatskog identiteta.

– Imao sam prilike osobno se uvjeriti da se puno i kvalitetno radi s djecom, mladima, te da se puno radi na obrazovnim programima. Također, vidio sam i koliko je entuzijazma i znanja u tim ljudima. Ono što nemaju je podrška Republike Srbije i nemaju prava kao što ima srpska nacionalna manjina ovdje u Hrvatskoj. Naša je obaveza da skrenemo na to pozornost i da prvenstveno državna politika, pa onda i regionalna, daju punu podršku tim ljudima – rekao je župan Kolar.

Sporazum o suradnji 

Kako je istaknuo, na Izvršnom odboru zajednice županija je donesena odluka da će se napraviti sporazum o suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji te da će sve hrvatske županije kroz proračun osigurati određena sredstva za programe i projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. 

– To će im dati mogućnost da iskažu sve svoje kapacitete jer sada tu vrstu pomoći nemaju. Na taj način ćemo im omogućiti da budu manje ovisni o sredstvima koja dobivaju iz proračuna Republike Srbije – dodao je župan te se osvrnuo i na svoj nedavni posjet Subotici:

– Išao sam tamo zbog ovih ljudi koji me fasciniraju svojom voljom i željom da opstanu tamo. Također, moram uputiti i zamjerku premijeru Andreju Plenkoviću što je njemu to bio prvi posjet Srbiji u šest godina mandata. Mi sa Srbijom imamo brojna neriješena pitanja, ali ona se neće riješiti ako se ne uključe najviše institucije s obje strane. Smatram da bi se takvi posjeti trebali održavati barem jednom godišnje. Nama je izuzetno bitno da Srbija krene europskim putem i tu će imati našu punu podršku – poručio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba