Najprestižnije priznanje Statua 'Zlatne ruke' s poveljom pripalo Miri Čaržavcu, vlasniku obrta za završne radove, proizvodnju i trgovinu 'Čaržavec'

U sklopu svečane Akademije HOK-a dodijeljene prestižne nagrade najboljim hrvatskim obrtnicima

Objavljeno: 06.07.2023. zagorjeinternational

Svečanom Akademijom na kojoj su najzaslužnijim hrvatskim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena najviša priznanja, Statua i Plaketa ‘Zlatne ruke’, i ove je godine tradicionalno obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore, spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, kada su hrvatski obrtnici prvi put dobili svoj zakon – Zakon o obrtu, ali i svoju Komoru. Najveća godišnja svečanost Hrvatske obrtničke komore ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a uz brojne visoke uzvanike svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović te potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

-Iznimno cijenimo rad hrvatskih obrtnika, kojih je sada više od 107 tisuća te ih smatramo temeljem društvenog napretka. Mi u Vladi vodimo računa o tome koliko su obrtnice i obrtnici važna sastavnica hrvatskog gospodarstva i koliki je njihov doprinos društvu općenito. Posebno mi je drago da smo u razdoblju od sedam godina našega mandata doživjeli porast broja aktivnih obrta za 43 posto, što znači da kontinuirano ulažemo i potičemo poduzetničko ozračje u društvu – poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom obraćanja na svečanoj Akademiji.

Najprestižnije priznanje Hrvatske obrtničke komore – Statua ‘Zlatne ruke’ s poveljom, koja se dodjeljuje kao priznanje za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, ove je godine pripala petero hrvatskih obrtnica i obrtnika među kojima je i član Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Miro Čaržavec, vlasnik obrta za završne radove, proizvodnju i trgovinu ‘Čaržavec’ iz Velikog Trgovišća.

Osim Statue dodijeljena je i Plaketa ‘Zlatne ruke’ s pisanim priznanjem koju su ove godine primili članovi Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Anita i Josip Grofelnik, vlasnici obrta proizvodnje, trgovine, usluge i ugostiteljstva ‘Grofelnik’ iz Pregrade.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš istaknuo je osobito zadovoljstvo i ponos na rad i organiziranost Komore i devet pripadajućih Udruženja obrtnika, te je uputio iskrene čestitke dobitnicima najprestižnijih priznanja Hrvatske obrtničke komore – članovima OKKZŽ. Čestitkama se pridružila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i kom. infrastrukturu Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić.

Na svečanoj Akademiji upriličena je i dodjela Nagrade ‘Šegrt Hlapić’ koju HOK dodjeljuje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Svečana Akademija je završena govorom predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dalibora Kratohvila koji je u svom obraćanju čestitao dobitnicima te zahvalio hrvatskim obrtnicama i obrtnicima na hrabrosti, marljivosti i ljubavi s kojom pristupaju svojem poslu, na njihovom doprinosu očuvanju tradicije te doprinosu razvoju hrvatskog gospodarstva.

-Danas nas je oko 107 tisuća i zapošljavamo više od 215 tisuća ljudi, sedam posto nas je više u odnosu na prošlu godinu – samo u svibnju imamo 1305 obrta više. Riječ je o ogromnoj snazi koja raste i jednom od najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva – zaključio je te pozvao predstavnike Vlade i državnih institucija da aktivno i zajednički rade na unapređenju okruženja za poslovanje domaćih obrtnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba